Politik

Fred Åkerström och vindenergi från Nordsjön

Massa vindkraft

När min fru och jag kom till Halland för första gången så var det mest slående alla vindkraftverk. Som faktiskt också finns här och där i bergen som omger Silicon Valley, men inte alls i samma utsträckning.

Att vindkraft nu ersätter olja i Nordsjön är en viktig utveckling, som Fred Åkerström, en av mina favorittrubadurer säkert skulle ha gillat.

Richard Martin skriver i Technology Review: Wind Fuels the North Sea’s Next Energy Boom. As oil declines, huge wind farms are providing electricity to Northern Europe.

For many years the capital of the United Kingdom’s offshore oil and gas industry, Aberdeen, Scotland, is in the midst of an energy transition that is transforming the North Sea from a fossil-fuel basin into the world’s center of offshore wind power.

With oil prices down to around $50 a barrel, as many as 50 North Sea oil and gas fields could be shut down this year, according to industry consultant Wood Mackenzie. Even if crude rebounds to $85 a barrel, oil companies are likely to abandon 140 North Sea fields over the next five years, the company says.

En utveckling som vi även ser i Mellanöstern. Oljans tidsålder är på upphällning, om ni ursäktar den onödiga vitsen, och en helt ny tidsålder står för dörren.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien