Politik

In The Darkroom, Susan Faludis bok om sin vedervärdiga transpappa blir amerikansk bestseller

Susan Faludi vid ett tidigare tillfälle.

Susan Faludi är en rätt känd och Pulitzer -belönad 57-årig amerikansk journalist och författare, bosatt i New York, som har skrivit böckerna Backlash: The Undeclared War Against American Women, Stiffed: The Betrayal of the American Man, där hon har beskrivit den amerikanska feminismen och den amerikanska mannen och hans ställning i dagen USA. Och även The Terror Dream.

Och nu senast In The Darkroom om sin våldsamme och absolut vedervärdige pappa som fyllda 74 bestämde sig för att ha en s.k. Könskorrigerande operation i Thailand och flytta tillbaks till sitt hemland Ungern, för att där leva som kvinna. Efter vilket hen kontaktade sin dotter som hen inte hade haft någon som helst kontakt med på flera decennier.

Jennifer Senior i New York Times recenserar Susan Faludis bok:Review: Father Was a Vicious Bully. Then He Became a Woman.

On July 7, 2004, Susan Faludi received an email with a one-word subject line: “Changes.” To describe it as an understatement would itself be an understatement. The note was from Ms. Faludi’s father, with whom she had barely spoken in 25 years. He was writing to say that he — now she — had just had sex reassignment surgery in Thailand. Steven Faludi had become Stefánie. He was 76….
“In the Darkroom” is an absolute stunner of a memoir — probing, steel-nerved, moving in ways you’d never expect. Ms. Faludi is determined both to demystify the father of her youth — “a simultaneously inscrutable and volatile presence, a black box and a detonator” — and to re-examine the very notion and nature of identity. In doing so, she challenges some of our most fundamental assumptions about transsexuality, most notably by suggesting that the decision to change sexes may sometimes involve more than gender-identity questions alone.

Svenskar som har sett Ångrarna, Marcus Lindeens hyllade dokumentärfilm från 2010 och Vanessa Lopez fina bok Jag har ångrat mig från 2014 vet att könsidentitet är ett oerhört komplicerat kapitel med mängder med ibland till synes mycket udda underkategorier.

Det är en sak för mycket unga barn att ha en klar könsidentitet som inte sammanfaller med deras “hårdvara”, det är en helt annan sak för en man eller kvinna i sena medelåldern som den nu så omskrivna 66-åriga Caitlyn Jenner att välja att ha en könskorrigerande operation efter att ha levt hela sitt liv som man, med fru och barn. Det behöver inte alltid enbart handla om könsidentitet.

Susan Faludis bok har fått mycket bra kritik, kanske främst för att hon skriver bra och har en mycket udda historia att berätta. En historia som ingen skönlitterär författare hade kunnat hittat på i sina vildaste drömmar. Vem gillar inte att läsa om vedervärdiga personer?

Pressklipp:
AB
USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien