Politik

Gammal rasism rostar aldrig, homofoberna ger sig inte i Mississippi

Union County Courthouse (Night)

De gamla sydstaterna viker sig inte. Dom fortsätter sin bittra kamp mot det moderna USA. Först gick dom i krig mot USA för att bevara slaveriet, sen kämpade de som besatta för att bevara Apartheidsystemet och nu ger dom sitt allt för att försöka rulla tillbaks Högsta Domstolens domslut om könsneutrala äktenskap och jämställdhet för USA:s Homno och Transbefolkning.

Campbell Robertson skriver i New York Times: Mississippi Law Protecting Opponents of Gay Marriage Is Blocked

The measure, which was scheduled to go into effect on Friday, is not a version of a traditional religious freedom act, which gives legal backing to those who argue that a given law infringes on their beliefs. Mississippi already has such a law on the books. Instead, it would create an array of protections specifically for those who believe that marriage is only for opposite-sex couples, that sexual relations are reserved for marriage and that gender identity is determined immutably by anatomy at birth.

Under the law, those who act according to these beliefs in foster care, counseling, school administration, facility rentals and wedding services would be fully shielded from a host of potential government actions, including hiring or firing decisions, the charging of fees or the issuing of state contracts.

The law would also allow court clerks to refuse to grant wedding licenses to same-sex couples as long as accommodations were made for the applicants to receive their licenses anyway. Judge Reeves struck down that last element in a separate ruling on Monday, saying that while state officials were free to disagree with it, the Supreme Court ruling on same-sex marriage is now the law of the land.

Om vi vill försöka förstå varför den arabiska våren och demokratin i Ryssland havererade så behöver vi bara titta på de amerikanska sydstaterna så ser vi att sociala förändringar kan ta hundratals år för att ta effekt. Det var 1863 som president Lincoln efter slaget vid Gettysburg avskaffade slaveriet. 100 år senare hade de vita sydstatsborna fortfarande ett vittomfattande Apartheidsystem och idag lever de gamla fördomarna mot USA:s afroamerikanska befolkning fortfarande kvar på många håll i sydstaterna. Och nu kämpar de vita sydstatsborna vidare mot sin HBT-minoritet.

Över 150 år efter det att slaveriet avskaffades lever den gamla sydstatsandan fortfarande kvar, i stort sätt oförändrad.

Kan vi då tvivla på att det kommer att ta hundratals år, kanske 300-400 år innan länderna i Mellanöstern plus Ryssland kommer att bli demokratiska?

Sociala förändringar går oerhört långsamt

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

2 thoughts on “Gammal rasism rostar aldrig, homofoberna ger sig inte i Mississippi

    1. Lennart

      cmo, jo det gick snabbt, trots det var det rätt konstigt att en så ung man som han faktiskt tvingades att ändra ståndpunkt av sin betydligt äldre vicepresident och av sin utbildnings sekreterare Arne Duncan.

Comments are closed.