Politik

Delstaten mot strömmen, striktare vapenregler i Kalifornien

Kenny shows Chloe how to shoot

Vapenlobbyn i USA har aldrig går från seger till seger för varje masskjutning. Inte ens när en USA-född muslimsk terrorist som stod på FBIs lista visade sig fritt ha kunnat köpt automatvapen för sin masskjutning i Orlando kan vapenlobbyn gå med på den minsta inskränkning av “rätten att bära vapen”. Vapenlobbyn vallar skidorna åt muslimska terrorister i USA alltså. En i sanning vansinnig situation.

Men i Kalifornien går guvernör Jerry Brown mot strömmen, som ende guvernör i hela USA. Adam Nagourney och Ian Lovett skriver i new York Times:

California Governor Signs Legislation Limiting Assault Weapons

Gov. Jerry Brown on Friday signed legislation that would impose new restrictions on assault weapons and regulate the sale of ammunition in California, cementing the state’s reputation for enacting some of the most stringent gun regulations in the country.

Propelled by the reaction to mass shootings in San Bernardino, in Southern California, and Orlando, Fla., the gun regulations are the latest example of how this state, where the Legislature is under Democratic control, has been able to enact a legislative agenda on issues that have deadlocked Congress.
….
Even as he signed six measures, Mr. Brown, a moderate Democrat with a history of resistance to some measures of gun control, vetoed five others that he described as overly regulative. Among them was a bill that would have restricted gun purchases to no more than one per person in a 30-day period.

Ett exempel på civilkurage och det faktum att det faktiskt finns amerikanska politiker som vågar gå emot vapenlobbyn.

När Kalifornien hade muskelknutten Arnold Schwarzenegger som guvernör, en man som alla flest vill glömma idag, så skrev svenska tidningar spaltkilometer om den karismatiske republikanske guvernören som alltid körde runt med ett stort pressfölje. När Kalifornien idag har en sällsynt effektiv guvernör som har ryckt upp delstaten från det republikanska moras till att bli en av världens största ekonomier så tiger de östkustbaserade svenska journalisterna.

Sån är världen.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

3 thoughts on “Delstaten mot strömmen, striktare vapenregler i Kalifornien

  1. Lennart

   Christoffer, tack, det visste jag inte men det stämmer: http://www.cnn.com/2016/06/25/us/hawaii-gun-owner-database/
   While the issue of gun control has made little headway in Congress, Hawaii this week enacted a series of gun laws, one of which the governor says makes it the first state to put firearm owners into a database.
   That database, which is called the “Rap Back” system, is operated by the FBI and would notify police when a gun owner is arrested for a crime anywhere in the United States.

   “This will allow county police departments in Hawaii to evaluate whether the firearm owner may continue to legally possess and own firearms,” the Hawaii governor’s office said in a statement.

   Det intressanta är vad som händer när vapenlobbyn och republikanerna stämmer de lokala myndigheterna och driver stämningarna vidare upp till HD.

 1. San

  Välkommen in i matchen Lennart, men staterna med striktare vapenlagar än just Kalifornien är NJ, NY, Massachusetts, Connecticut, Pennsylvania och Rhode Island.

  Det som populärt brukar betecknas som östkusten.

  Så man kan väl förstå att journalister a inte är så imponerade.

Comments are closed.