Politik

Efter Tesla-kraschen, långt kvar till förarlösa bilar, men utvecklingen blir nu tydligare

Olyckan med den självstyrande Tesla-bilen, som använde Teslas “Autopilot”-funktion är den den första kända dödsolycka på de drygt 209.215 miljoner kilometer där Autopilot/funktionen har aktiverats. Bland alla fordon i USA så sker en dödsolycka för varje 152 miljoner kilometer och i hela världen så sker en dödsolycka ungefär för varje 97 miljoner kilometer.

Olyckan skedde för att Teslas kameror inte kunde urskilja den helvita långtradaren som i starkt motljus gjorde en vänstersväng tvärs över vägen rakt framför den ankommande Teslabilen, som därför inte bromsade utan körde rakt under långtradare som kapade av toppen på Teslan och dödade den icke-körande föraren.

Jim Kerstetter skriver i New York Times: Daily Report: Tesla Driver Dies in ‘Autopilot’ Accident

The death of a Florida man who investigators say was killed while driving a Tesla Model S in its autopilot mode is a reminder that self-driving car technology is still very much a work in progress.

The accident, on May 7, is likely the first death involving a self-driving car, Bill Vlasic and Neal Boudette wrote on Thursday evening. The Model S slammed into a tractor-trailer that had crossed into its path.

The Tesla, of course, requires a driver, but it does have autonomous driving features that can do things like manage the vehicle in stop-and-go traffic. It is far cry from Google’s vision of a truly autonomous car that doesn’t even have a steering wheel, but it is one among many high-end vehicles that have the ability to do something without human intervention.

The biggest challenge of this technology is those moments when the car has to hand control back to the driver. In a January 2016 article written by John Markoff, Sebastian Thrun, one of the pioneers of autonomous driving technology, described the challenges of using the autopilot feature of the Model S.

Dr. Thrun, who described himself as an enthusiastic Tesla owner, said he had to intervene more than a dozen times in a 220-mile drive. The car did not follow curves easily and did not slow down when approaching curves, he said.

The National Highway Traffic Safety Administration is investigating the Florida accident.

Det här är givetvis bara en enda datapunkt, men den säger oss att dagens förarlösa system inte är felfria utan kommer att fallera i vissa speciella situationer som programmerarna inte har förutsett. Vilket betyder att i takt med att förarlösa bilar rullas ut så kommer dödssiffrorna att stiga.

Hur högt de kommer att stiga vet vi givetvis inte, men att de förarlösa bilarna inte kommer att skörda några dödsoffer är inte sant helt enkelt.

Sen finns det en serie viktiga grader på självstyrande bilar:

Level 0: The driver completely controls the vehicle at all times.
Level 1: Individual vehicle controls are automated, such as electronic stability control or automatic braking.
Level 2: At least two controls can be automated in unison, such as adaptive cruise control in combination with lane keeping.
Level 3: The driver can fully cede control of all safety-critical functions in certain conditions. The car senses when conditions require the driver to retake control and provides a “sufficiently comfortable transition time” for the driver to do so.
Level 4: The vehicle performs all safety-critical functions for the entire trip, with the driver not expected to control the vehicle at any time. As this vehicle would control all functions from start to stop, including all parking functions, it could include unoccupied cars.

De flesta självstyrande bilar idag ligger på Level 3 och det är ett stort problem för få experter tror att en förare plötsligt kan ta över från en auto-pilot när den tappar kontrollen över bilen. Istället jobbar Google med små golfkärror som inte ens har vare sig ratt eller broms som en förare kan använda.

Det är mycket långt kvar till buggfria förarlösa bilar och vi kommer antagligen att få vänta i många långa år.

Pressklipp:
DN, DN, AB

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

4 thoughts on “Efter Tesla-kraschen, långt kvar till förarlösa bilar, men utvecklingen blir nu tydligare

  1. Peter Andersson

    …varefter följer ett nyhetspotpurri av regnbågsmålade lastbilar, vägblockader, bilbränningar, terrorattacker, “All Wheels Matter” och heta diskussioner på eleven o’clock news…

  2. Peter Andersson

    …varefter det hela naturligtvis sedan kommer att politiseras av någon organisation som ser det som en symbolisk del av ett “war on whites”…

Comments are closed.