Politik

GitHub, Jesse Ray Adkins Lily och dagens globaliserade IT-marknad

Github

Dagens globaliserade samhälle vilar på ett antal institutioner om man får kalla dom det. Som det öppa kodhotellet GitHub där alla som vill får lägga ut sitt eget material helt gratis. Det ger innovativa programmerare en chans att skapa nya IT-produkter som Jesse Ray Adkins nya datorspråk Lily som förhoppningsvis kommer att växa och frodas.

Men det här är rent fantastiskt att en enda person kan skapa ett nytt språk, som sen kan upptäckas och vidareutvecklas av grupper av andra programmerare var som helst på jorden.

En annan lika viktig institution är gräsrotsfinansieringssajten Kickstarter, en av flera som gör det möjligt för entreprenörer utan koppling till de ledande riskkapitalföretagen att få finansiering för projekt som är lätta att förklara för allmänheten.

Men det finns också andra intressanta komponenter i globaliseringen. Som containrar, Internet självt förstås, och den öppna kodrörelsen som helt oförklarligt har överlevt alla attacker från privata IT-företag för att idag ha blivit en omistlig del för alla, även de stora IT-företagen. Som när Apple som tidigare under Steve Jobs aldrig visade något intresse i rörelsen nu hare släppt datorspråket Swift som öppen kod.

Även standardiserade komponenter som de allt mindre USB-pinnarna som gör det möjligt för fildelare att sprida information från Internet i stater som Iran,, Kuba och t.om. Nordkorea.

En teknologi som lovar att förbättra ekonomiska transaktioner världen över är Blockchain.

Men på det stora hela ett mindre antal nyckelteknologier och webbsajter som utgör grundpelarna för dagens globalisering. Och som är svåra för globaliseringens fiender att stoppa.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien