Politik

Att starta eget i Silicon Valley eller Sverige, hur gör man?

Barcamp - Mar 23, 2013

Att starta eget vare sig i Silicon Valley eller Sverige har aldrig varit enklare. Det mest populära namnet på dagens startupföretag är Lean Startup

 1. Steg 1: Bootstrap Du är IT-kunnig, ambitiös och äventyrslysten och en morgon vaknar du med världens bästa ide till en ny app. Så vad gör du? Det första steget är att hitta en co-founder eller medgrundare. Du kan inte starta ett företag helt på egen hand, så första steget är att hitta en medgrundare som komplimenterar dig själv. Och övertala hen om att din ide verkligen är värd att satsa på. Samtidigt skriver du, muntligt. över halva ditt kommande företag på honom eller henne. Och om du inte kan övertala någon att bli din medgrundare så är det ett bevis på att din ide eller du själv kanske inte är värd att satsa på.

  Ni inkorporerar er i Delaware eller i Sverige om ni bor där.

  Det viktigaste är att så snabbt som möjligt få feedback om er coola ide. och här är s.k. feedback pages ett enkelt och bra sätt. Något ni kan göra helt utan att skriva någon kod alls.

  Man kan också försöka självfinansiera på Kickstarter och andra liknande webbsajter. Men det är inte helt lätt och man måste ofta använda proffs för att designa sin Kickstartersida.

  I steg ett är ni självfinansierade och så snart som ni har fått feedback så har ni, säg tre månader, på er att skriva ihop en Proof of Concept-app som har nog med funktionalitet att den kan användas och visa hur slutversionen kommer att se ut. Det här är någonting som ni bör kunna skriva ihop på några veckor. Och givetvis använder ni uteslutande öppen kod. Ni kan lägga ut koden på det öppna kodhotellet Github och kanske också använda et av ett datormoln. Mer om det senare.

 2. Steg 2: Såddfinansiering:
  Med er app använder ni era sociala nätverk för att få chansen att visa upp er app till såddfinansiering från affärsänglar. Och affärsänglar är rika personer typ läkare, affärsmän, idrottsstjärnor osv som investerar mindre summor i intressanta uppstartsföretag. Ni siktar in er på att få från $500 000 till två miljoner.

 3. Steg 3 Minimum Viable Product:
  Nu, med litet pengar på fickan så gäller det att så snabbt som möjligt utöka er lilla app till en Minimum Viable Product och ni använder antagligen molntjänster från Amazons AWS.
  Om ni har nog med pengar i fickan så kan ni redan nu hyra in er på en inkubator där ni får plats vid ett skrivbord och tillgång till ett socialt nätverk och så att ni inte behöver jobba hemifrån. Och den utvecklingsmetodik man använder är Agil systemutveckling med molnbaserade datatjänster.

 4. Steg 3: Hitta kunder:
  Nu handlar allt om att några kunder för er MVP. Kunderna kommer att verifiera att er kanonidé verkligen är en kanonidé och inte en kalkonidé. Och kunderna är kanske också beredda att betala en mindre summa för er MVP.

 5. Steg 4: Accelerator, Series A Finansiering:
  Nu kommer det stora steget. Ert såddkapital kommer snart att vara slut och nu gäller det att få litet mer seriöst kapital. Och då handlar allt om riskkapital och för att få tillgång till riskkapitalister så gäller det att ha kontakter.
  En väg till riskkapitalet är att ansöka till Y Combinator eller en annan s.k. accelerator. Blir man antagen på Y Combinator så investerar dom $ 120 000 i ens företag mot en 7% s andel i ens företag. Man får bo hos dom under tre månader och utveckla sin app i deras lokaler. Samtidigt för man tillgång till mentorer och allehanda hjälp. Och efter tre månader så får man visa upp vad man har till en grupp riskkapitalister som, om man har tur, investerar i en s.k. Series A Round
  En typisk serie A runda är i storleksordningen $ 2 miljoner till $ 10 miljoner och betyder att investerarna fåra 10% till 30% av bolaget. Kapitalisera är avsedd att räcka i ett halvår till två år.bolaget för 6 månader till 2 år

  Men som vi ser så förlorar grundarna steg för steg allt större del av sitt företag.

  Efter Series A så kan man också gå till Series B och Series C om man behöver mer pengar och om man ännu inte är redo att sälja eller låt sig börsintroduceras.

  Och under Series A-fasen så kan man snabbt expandera från två-tre pers och börja anställa ett utvecklingsteam. Och i Silicon Valley så använder ett stort antal startupföretag programmerare i Indien och Vietnam.

 6. Steg 5: Exit:

  Med riskkapital så handlar allt om “burn rate”, dvs hur snabbt man gör av med sitt riskkapital och hur många fler kunder man får. De finns flera olika sätt att nå mållinjen.

  Det minst intressanta är om ens startupföretag inte riktigt får vingar och man går med på s.k. aqui-hire där man blir uppköpt för de kunskaper man det egna teamet har och ens produkt läggs på hyllan. Det kan vara OK, men är givetvis inte vad man hade hoppats på.
  Bättre är om man blir köpt av ett större företag, Facebook, Google, IBM, Microsoft osv. Och det bästa är givetvis om man börsintroduceras.

  Man stöder ofta på serie-entreprenörer här i Silicon Valley, som startar företag efter företag. Det är det dom gillar, det dom är bra på. Även om dom inte alltid kanske tjänar mer än några miljoner på varje företag.

  Men det är ett tufft liv även om många gillar det. Man har chansen att bli enormt rik, eller förlora skjortan. Och det är just det riskabla som många verkar gilla.

  Pressklipp:

  USABloggen på Twitter

  Fler inlägg om Kalifornien