Politik

Donald Trumps hårda linje mot frihandel hotar Clinton i vågmästarstaterna i Mellanvästern

Vad som gör Donald Trump så livsfarlig i de s.k. vågmästarstaterna som Ohio och Pennsylvania i Mellanvästern är att han inte följer den traditionella republikanska frihandelslinjen utan istället förespråkar protektionism och rent av ett handelskrig mot Kina. Något som går hem i rostbältet i mellanvästern i takt med att alt fler jobb utlokaliseras och amerikanska produkter ersätts med billigare kinesiska.

David Nakamura och David Weigel skriver i Washington Post:

Trump’s anti-trade rhetoric rattles the campaign message of Clinton and unions

Three dozen union workers gathered outside city hall here on Thursday to rally against the global free-trade deals they believe have harmed Americans like them. Their candidate was Katie McGinty, the Democrats’ nominee for Senate in Pennsylvania. But their spiritual leader was Republican Donald Trump.

“He recognized there’s some problems we need to solve,” said McGinty, who is challenging Sen. Patrick J. Toomey (R), a free-trade advocate. “One, we have to stop bad trade agreements. . . . And two, we have to take the Chinese on when they manipulate their currency and dump goods in our markets.”

Just two days earlier, Trump had delivered a blistering speech at an aluminum recycling plant near Pittsburgh in which he called U.S. trade policies a ­“politician-made disaster” that has betrayed the working class. McGinty, surrounded by electricians, pipe fitters and steelworkers, declared that while Trump usually spouts “nonsense,” he had, in this case, “recognized a couple of truths.”

Of the many ways Trump, the GOP’s presumptive presidential nominee, has scrambled the 2016 campaign, it is his position on trade that has presented one of the most unexpected challenges for his rival, Hillary Clinton,

Trumps budskap går hem hos arbetarna i Mellanvästern som alltmer oroar sig för sin ekonomiska framtid. Och drar attan från under de fackföreningar som utgör Hillary Clintons främsta stöd. Och eftersom presidentvalet kommer att avgöras av arbetarna i Mellanvästern så verkar det här att bli nyckelfrågan i USA-valet i år.

Pressklipp:
DN, DN

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

6 thoughts on “Donald Trumps hårda linje mot frihandel hotar Clinton i vågmästarstaterna i Mellanvästern

 1. Johnny

  Brexit handlade om att The City of London inte vill vara med i EU längre och betala deras bankförluster via bankunion, bailoutfonder, finansskatt, bonustak, mm, de har nog med egna förluster. Därför blev det folkomröstning överhuvudtaget, frågan drevs av en minoritet Tories ledamöter, Cameron lyckades inte förhandla fram acceptabla nya bankvillkor med EU och folket röstade för utträde motiverade av massinvandring från främst Polen och Östeuropa, men även hotet av muslimsk invandring användes i marknadsföringen. Bankirernas politiker och media drev folket att rösta ja till Brexit.

 2. San

  Är det här femte gången i sommar som Trump ska gå upp i opinionsundersökningarna men ingenting händer?

 3. Christer W

  EUvalet i GB avgjordes i hög grad av samma fråga. Då bör ju frågan om det är fel politik som bedrivs i dag när den lämnar utrymme åt sådana som Trump, Le Pen etc.

  1. Lennart

   Christer, det finns helt klart stora likheter. Och svaret på din fråga borde rimligtvis bli ett rungande ja. Du har helt rätt, om de etablerade partierna har fört en mer nyanserad politik så hade Brexit, Le Pen och Trump förmodligen aldrig hänt.
   Frågan är då bara hur den politiken hade sett ut. Mindre frihandel, färre flyktingar, men kanske också långsammare IT-innovation, färre robotar och smarta IT-system. Och säkert också ett amerikanskt ingripande i Syrien för att bli av med Assad-regimen.

   Det är en oerhört intressant fråga som man skulle kunna experimentera med i ett s.k. krigsspel.

   1. San

    Återigen Lennart, Brexit hade inget med flyktingar att göra. Det handlade huvudsakligen om invandring från Östeuropa, främst Polen.

    1. San

     http://www.vox.com/2016/6/22/11992106/brexit-arguments

     “British people have increasingly felt the impact of this rule since the 2008 financial crisis. The eurozone has struggled economically, and workers from eurozone countries such as Ireland, Italy, and Lithuania (as well as EU countries like Poland and Romania that have not yet joined the common currency) have flocked to the UK in search of work.”

Comments are closed.