Politik

Från osynliga till mycket synliga, antalet transpersoner i USA dubbleras

På mindre än ett år har USA:s transpersoner gjort oväntade framsteg i kölvattnet av HD:s domslut kring könsneutrala äktenskap. Trots hårdnackat motstånd från USA:s kristna höger har gör Pentagon det nu möjligt för transpersoner att tjänstgöra i den amerikanska krigsmakten. Något som hade varit helt otänkbart för bara några år sen.

Samtidigt växer nu insikten att transpersonerna utgör en större andel av befolkningen än man tidigare trodde.

Jan Hoffman skriver i New York Times: Estimate of U.S. Transgender Population Doubles to 1.4 Million Adults

About 1.4 million adults in the United States identify as transgender, double a widely-used previous estimate, according to an analysis based on new federal and state data.
…..
The Williams Institute is the same research group that produced a widely-accepted estimate five years ago. Its new number was drawn from a much larger federal database than it used to reach the earlier projection of 0.3 percent, or 700,000 people.

Noting that younger adults, between the ages of 18 and 24, were more likely than older ones to say they were transgender, researchers said that the new estimates reflected in part a growing social awareness of transgender identity.

Trots framstegen så kan man inte säkert säga vad det är som får vissa människor att från barnsben, ofta så tidigt som i tre-fyra-årsåldern, uppfatta att dom lever “i fel kropp”. Och det faktum att det finns många belägg på att en enäggstvilling kan utvecklas till transperson medan hens bror eller syster inte gör det, visar hur komplicerat den här frågan är.

Ett mer tolerant samhälle är bra för USA och för världen.

Pressklipp:
SvT,Expressen

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien