Politik

Kommer avancerad kroppselektronik och AI-teknologi att göra läkarna överflödiga?

Naftaproduktionsbolaget Bröderna Nobel, Baku

En teknologisk trend greppar värden, nämligen att alla tjänsteyrken på sikt kommer att ersättas av AI-drivna datorer. Vi har redan sett det inom resebyråbranschen och i andra liknande yrken som det visar sig att vi själva kan utföra lika bra själva. Vi ser det på Konsum och ICA, på biblioteken, på amerikanska flygplatser där maskiner nu kan kolla våra pass osv.

Inom sjukvården är kroppselektronik sker en liknande utveckling. Allt fler amerikanska företag ger sina anställda gratis kroppselektronik som FitBit för att företagen ska kunna försäkra sig om att de anställda gympar och håller sig i form.

Och min egen Microsoft Band 2 visar vart vi är på väg.

Det intressanta kommer när kroppselektroniken kopplas till AI-system som IBMs kognitiva system Watson och liknande AI-system som kan analysera det dataflöde som vår kroppselektronik skickar iväg till datormolnen.

Läkare och sköterskor kommer att behövas men kroppselektroniken hjälper oss att leva sundare liv. Som när jag får ett meddelande från min Microsoft Band 2 som påminner mig om att jag har suttit länge nog. Det är dags att röra på sig.

Kroppselektroniken kommer bara att bli mer avancerad och tjänstgöra som vår personliga hälsoassistent. Den har redan visat att den kan samla in mängder med data om hur vi lever våra liv. När sen AI-system börjar analysera datan, ja då kommer vi att kunna leva sundare och därför bättre liv.

En mycket spännande utveckling. Och den som vill lära sig mer om den här utvecklingen bör känna till The Quantified Self-rörelsen

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien