Politik

Självstyrande bilar Google mot Tesla, vem har den säkraste teknologin?

När Google lanserade sin första självstyrande bil för Pentagons DARPA år 2005 så var det en bil med en styrteknologi som imiterade flygets auto-pilot. Dvs ja den kunde styra sig själv men i vissa situationer så tvingades den lämna över kontrollen till föraren. Som hela tiden måste sitta på spänn för att vara beredd att ingripa.

Idag vet vi att det finns olika typer av självstyrande bilar och att den typen som de flesta startupföretag fokuserar på den halvautomatiska, eller Level 3 och Level 4 som efter Tesla-kraschen som idag ses som en återvändsgränd.

Det var något som Google upptäckte på egen hand, att det är omöjligt att förvänta sig att en förare ska sitta vid ratten i timmar utan att styra för att sen plötsligt få en varning att han måste ingripa.

Vilket är orsaken till att Google nu satsar på Level 5, där bilen helt enkelt saknar både manuell broms och ratt. Det enda föraren behöver göra är att knappa in adressen så sköter bilen allt.

John Markoff skriver i New York Times: Tesla and Google Take Different Roads to Self-Driving Car

In and around Silicon Valley, at least 19 commercial self-driving efforts are underway, ranging from big carmakers like Nissan and Ford and technology giants like Google, Baidu and Apple, to shoestring operations like comma.ai.

Significantly, Toyota, the world’s largest carmaker, has not joined the rush to self-driving. It has established a research laboratory in Palo Alto, Calif., that does not aim to make a car that drives itself, but instead a “guardian angel” — a computerized system that would take over only when the human driver made an error.

Tesla’s Autopilot system was introduced with great fanfare and customer enthusiasm last October. It has prompted many videos by Tesla owners demonstrating a variety of hands-free driving, including videos posted by Joshua Brown, the driver killed in Florida.

Men Googles andra-generations självstyrande bil kan endast köra lokalt och i låg hastighet.
Vilket betyder att det kommer att ta decennier innan vi får självstyrande bilar typ Level 5 som kan köra både i stan och på motorvägar.

Något som visar hur IT-industrins hajp kan förvränga verligheten.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien