Politik

Har IT-ingenjörer tid för opera? San Francisco Opera stryker i Bizes Carmen

San Franciscooperan i hjärtat av både San Francisco och Silicon Valley är en av världens stora operor. Och eftersom den är belägen där den är så kan man inte hålla på och köra operor som varar hela dagen, ja eller i varje fall två timmar och fyrtio minuter, vilket är vad Bizets Carmen tar i sin traditionella uppsättning. Att dagens IT-ingenjörer ska sitta stilla så länge utan att börja knappa på sina mobiler är inte speciellt realistiskt.

De flesta känner säkert till historien om hur den brittiska SOE-organisationens instruktioner till de tjeckiska motståndsmän som skulle mörda den tyske ståthållaren i Prag, Reinhard Heydrich den 4 juni 1942.

ICICLE, deras brittiske tränare, varnade agenterna för att det skulle verka som en evighet där de stod och väntade på Heydrichs bil vid den hårnålskurva i Prag där attentatet skulle ske.

För att riktigt få dom att förstå hur tiden ibland kan verka stå stilla när man känner sig väldigt utsatt eller har det mycket tråkigt, så citerade ICICLE den amerikanske dramakritikern George Jean Nathans odödliga spydighet om Wagners opera Parsifal: Det är en opera som börjar kl halv sex på kvällen. Tre timmar senare tittar man på klockan och upptäcker att hon endast är tjugo i sex. (William Stevenson: A Man Called Intrepid, sid 382)

Vilket är varför, som Michael Cooper skriver i New York Times, San Franciscooperan nu har börjat förkorta några av sina längre operor: Could You Shorten That Aria? Opera Weighs Cuts in the Classics

For some opera fans, the most startling thing about Calixto Bieito’s production of Bizet’s “Carmen” here last month was not the soldier clad only in his tighty-whities and combat boots, or the nude matador. It was the way a series of cuts had whittled roughly half an hour off the opera, which wound up taking less than two hours and 50 minutes, including just one intermission, to propel its heroine to her bloody end.

The streamlined “Carmen” here is part of a broader debate within opera. After several decades in which the trend has been toward longer, uncut operas — drawing on the work of scholars to restore rarely performed passages, and putting a renewed emphasis on completeness that would be alien in, say, Shakespearean performance, where cuts are routine — some impresarios and directors think it is time for the pendulum to swing back a bit.

They fear that three- and four-hour nights, with occasional slow passages, turn off time-pressed modern audiences. Some believe that judicious editing, which was not unheard-of when opera was younger, can speed things along for a new age when pastimes as varied as Major League baseball and Elizabethan drama are trying to pick up the pace.

Och samma trend mot förkortade operor ser vi även utanför Silicon Valley. Och inte minst i de populära Flashmobtrenden som jag har skrivit om

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

2 thoughts on “Har IT-ingenjörer tid för opera? San Francisco Opera stryker i Bizes Carmen

  1. ~Charmkvarken~

    En variant till förkortade operor är att öva sig i tålamod. Sänd t.ex. stressade IT-ingenjör i Silion Valley på semester i Halberstadt för att lyssna på John Cage’s musikstycke “As slow as possible.”

    Det är gott om tid ännu – 600 år. Föreställningen började 2001 och pågår till 2640. En stor upplevelse lär den inledande pausen ha varit, 17 månader!

Comments are closed.