Politik

BlackLivesMatter, efter Dallas, USA krackelerar, vita mot svarta, höger mot vänster och vapenlobbyn mot alla

Tags:

Black Lives Matter

Att USA:s afroamerikaner nu börjar protestera och organisera sig mot polisens dödsskjutningar, som numera allt oftare filmas med mobilkameror, har skrämt livet ur samma vita amerikaner som stöder Donald Trump och som ser sina medelklassliv försvinna under globaliseringen. Och speciellt efter fem poliser sköts ihjäl i Dallas.

USA har aldrig varit ett homogent land som det traditionella Sverige, de gemensamma kontaktytorna har varit få och de senaste årens ekonomiska problem parad med vapenkulturen har lett till en situation där president Obama nu tvingas avbryta sin EU-resa på grund av vad som faktiskt är en av de allvarligaste inhemska kriserna under de senaste åtta åren.

Jon Swaine och Tom Dart skriver i The Guardian: Dallas shooting: Obama to visit area as fresh protests deepen America’s divides US president will abandon European tour in a bid to help address ‘persistent racial disparities in our criminal justice system’

Barack Obama is to abandon a European visit and travel to the site of the killing of five police officers in Texas, in a new effort to ease tensions between law enforcement and African Americans that have been at breaking point for almost two years.

Obama will head early next week to Dallas, a city reeling from the deadliest day for American police since the September 11 terrorist attacks, the White House said, as protests against the fatal shootings of black men by officers continued across the country.
…..
Obama’s decision was announced as demonstrations against the use of excessive force by police spread again on Friday night to cities such as Baltimore, Atlanta and Philadelphia. Thousands of protesters marched and blocked traffic on highways to draw fresh attention to what has become a new civil rights movement.

Cutting short a planned tour of Spain, the first black US president will return to a nation whose stark divide on race was brought to the fore once again by the assassination of five policemen in Dallas by a black military veteran said to have been targeting white people.

Med allt fler medborgarrättsdemonstrationer

Med hundratals miljoner vapen i händerna på upphetsade vapengalningar så kan vad som hända. Och kommer säkert också att göra det. Det enda man med säkerhet kan säga är att USA nu krackelerar på ett synnerligen allvarligt sätt.

Pressklipp:
AB,DN,SvD

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien