Politik

Korruptionen i Sverige, allvarligare än vi tror?

Corruption

Korruptionen i Sverige grasserar eftersom det inte verkar finnas några spärrar och man åker dit så behöver man aldrig, någonsin, vad som än händer, betala tillbaks något enda öre av vad man har förskingrat.

Ännu värre är den enda orsaken till att några åker dit är att det är pressen som gräver.

Tidigare M-ledaren har fått halv miljon för mycket i pension

Mona Sahlin avgår efter felaktigt intyg

Kommunals ordförande Annelie Nordström avgår: ”Förlåt oss, förlåt mig”

Stefan Carlsson avgår som landshövding. Carlsson har kommit överens med regeringen om att hans förordnade upphör från och med torsdag, skriver länsstyrelsen i Kalmar län i ett pressmeddelande. Kritiken var hård både mot Stefan Carlsson och mot regeringen för att inte tydligt ha tagit ställning mot sexsamtalen på skattebetalarnas bekostnad. Också mot att länsstyrelsens avdelningschef, Johan Wendell, ska ha känt till samtalen i ett år.

Mattias Carlsson och Mikael Delin skriver i DN: Riksrevisor avgår efter DN:s granskning

Efter DN:s granskning avgår riksrevisor Susanne Ackum. Bakgrunden är hittills opublicerade uppgifter om hur Susanne Ackum styrt rekrytering av sina egna vänner och hur hon låtit utomstående påverka Riksrevisionens granskningar.

”Jag har agerat på ett sätt som innebär att jag anser det omöjligt att utöva mitt uppdrag som riksrevisor med fortsatt förtroende för mig och Riksrevisionen. Det handlar om hur jag använt externa källor i mitt nätverk för att få synpunkter på kvaliteten i några av mina granskningar. Jag har också uttryckt mig olämpligt i samband med rekryteringsärenden. Jag har även skickat ett par mejl rörande internt arbete till min sambo”, säger Susanne Ackum i ett pressmeddelande i går kväll.

Hennes beslut kommer efter att DN på fredagseftermiddagen velat konfrontera henne med uppgifter som kommit fram i granskningen. Hon avgår direkt utan att svara på några frågor.

Allt det hon tar upp i pressmeddelandet är sådant som framkommit i DN:s granskning.

Riksrevisionens ledord är öppenhet, professionalism och oberoende. Men DN:s granskning visar hur verksamheten i stället kommit att präglas av vänskapsband och informella beslutsvägar som enligt flera anställda hotar hela granskningens oberoende.

Att riksrevisionen nu även den är korrumperad och att korruptionen hade kunnat fortsätta om inte DN hade grävt, är groteskt.

Och att Riksrevisor Margareta Åberg är administrativt ansvarig på Riksrevisionen. Hon beklagar att hennes kollega valt att lämna sitt uppdrag.

– Det är hennes beslut. Den enda kommentar jag kan ge är att jag är jätteledsen över att det har blivit så här. Vi förlorar en fantastisk person med en enastående kompetens, säger hon.

Man hade trott att även Margareta Åberg snabbt skulle ha sparkats, men så har tydligen inte blivit fallet. Det är bara att tuta och köra.

Sverige är faktiskt inte ett tredje-världen land, I alla fall inte riktigt än. Eller?

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien