Politik

Adidas sewbots, skorobotar hotat miljoner lågbetalda jobb i Sydöstasien

Det tyska multinationella skoföretaget Adidas tillverkar som bekant skor, och tillverkningen har hittills skötts manuellt. Men att tillverka skor är en repetitiv syssla som man med dagens datorteknologi kan överlåta åt robotar. Vilket är ett exempel på hur fabriksrobotarna idag gör framsteg och tar över från miljoner kvinnor i Sydöstasien.

Tansy Hoskins skriver i The Guardian: Robot factories could threaten jobs of millions of garment workers

The jobs of nearly 90% of garment and footwear workers in Cambodia and Vietnam are at risk from automated assembly lines – or “sewbots” – according to a new report from the International Labour Organisation (ILO).

There are 9 million people, mostly young women, dependent upon jobs in textiles, garments, and footwear within the Association of Southeast Asian Nations (Asean) economic area, which includes Cambodia, Indonesia, Thailand and Malaysia. These are the workers the ILO identifies as most susceptible to losing their jobs to the new robot workforce.

Sewbots are unlikely to appear in factories in Asia, the report says, but will be installed in destination markets like Europe and the US. It is such a big threat that the ILO urges Asean countries to start planning to diversify to “avoid considerable setbacks in development”.

Det här är symptomatiskt om hur robotarna slår ut enklare repetitiva jobb. Jobb som få människor skulle vilja ha och som ofta dessutom är farliga.

Men för att träna de friställda, som ofta är lågutbildade kvinnor, så behövs stora resurser. Och det är resurser som få länder är beredda att satsa på lågutbildade människor oavsett var dom befinner sig. Tyvärr. Vilket visar varför robotiseringen faktiskt är disruptiv i ordets verkliga betydelse.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien