Politik

Lättförstådd introduktion till Natural Language Processing, en av dagens hetaste teknologier

Tags:

Att datorer kan programmeras för att förstå strukturerad text och siffror är något vi alla upplever varje dag när vi handlar på webben. Men att man också kan programmera datorprogram att förstå talspråk i alla dess former är något relativt nytt.

Det består vanligtvis av två moment. Man börjar med att “översätta” talet till text, s.k. speech to text, för att sen analysera det talade ordet i textform.

Resultatet blir ett antal intressanta datorprogram med namn som bottar, speciellt kanske då Twitter-bottar, chatterbottar, mobile appar som Apples Siri och nu speciellt kanske Amazons Alexa. Men NLP, som det kallas kommer också i andra former som spam-filter.

Det här är ett oerhört intressant och viktigt område och Liza Daly, inte samma tjej som talar på videon ovan, har skrivit fyra lättillgängliga men långt ifrån triviala artiklar på Medium om hur man kan börja skriva sina egna NLP-program: Natural Language Processing for programmers part 1

En introduktion till NLP som jag verkligen rekommenderar. Hon förklarar begreppen och ger läsarna praktiska exempel på hur man skriver bottar. Och till råga på allt så skriver hon också underhållande och insiktsfullt.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

2 thoughts on “Lättförstådd introduktion till Natural Language Processing, en av dagens hetaste teknologier

  1. Kurt

    Eftersom allt som sägs konverteras till text, så avlyssnas också alla användare samtidigt. Operatörerna använder dessutom ofta de sparade samtalen för att förbättra algoritmerna, det kan skapa integritetsproblem.

Comments are closed.