Politik

Inflexionspunkt: robotar och AI kommer till Silicon Valley

Tags: ,

Medan akademiker och politiker diskuterar om robotar och AI utgör någon fara för mänskligheten, så har Silicon Valley nu blivit övertygad om att framtiden redan är här och att robotar och AI, dvs Artificiell Intelligens nu har nått en tillräcklig nivå och mognad för att kunna användas mer storskaligt.

John Markoff skriver i New York Times:
Artificial Intelligence Swarms Silicon Valley on Wings and Wheels

The new era in Silicon Valley centers on artificial intelligence and robots, a transformation that many believe will have a payoff on the scale of the personal computing industry or the commercial internet, two previous generations that spread computing globally. Computers have begun to speak, listen and see, as well as sprout legs, wings and wheels to move unfettered in the world.

The shift was evident in a Lowe’s home improvement store here this month, when a prototype inventory checker developed by Bossa Nova Robotics silently glided through the aisles using computer vision to automatically perform a task that humans have done manually for centuries.

The robot, which was skilled enough to autonomously move out of the way of shoppers and avoid unexpected obstacles in the aisles, alerted people to its presence with soft birdsong chirps. Gliding down the middle of an aisle at a leisurely pace, it can recognize bar codes on shelves, and it uses a laser to detect which items are out of stock.

Jag har tidigare skrivit om hur Adidas nu introducerar robotar som kan ersätta miljoner lågbetalda arbetare i skofabrikerna i Sydostasien. Och vad som gör robotarna så åtråvärda för riskkapitalet i Silicon Valley är inte bara att dom är billigare än de billigaste arbetare utan också att dom gör färre misstag och att man inte behöver oroa sig för att dom råkar ut för en olycka på fabriksgolvet. Något som händer med jämna mellanrum med de kvinnor som arbetar i fabrikerna.

De närmaste åren kommer att se en snabb utveckling av nya robotar med inbyggt AI på ett växande antal områden. Miljoner jobb kommer att försvinna och frågan är bara om samhället är framsynt nog att ge dagens ungdomar de nya kunskaper och de tekniska färdigheter de behöver för att kunna ta över de mer avancerade jobb som ännu inte har robotiseras.

Pressklipp:
SvD

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien