Politik

Kan Putins hybridkrig mot Hillary Clinton ge Donald Trump seger i presidentvalet?

KGB

KGB LJUBLJANKA, MOSKVA

Att Vladimir Putin ser Donald Trump som en gudagåva som kommer att hjälpa Ryssland på alla möjliga och omöjliga sätt är inte svårt att se efter vad Trump har kläckt ur sig. Och att Vladimir Putin skulle sätta in sin framgångsrika hybridkrigsmodell mot Hillary Clinton och demokraterna är inte alls svårt att tro. Speciellt inte när amerikanska säkerhetsexperter nu är allt säkrare på att hackarna verkligen kom från Ryssland.

I ett val som inte liknar något annat i USA:s historia så är det kanske inte konstigt att det även skulle omfatta ryska cyberinbrott. Och säkert också förfalskade Clinton-dokument som läcks direkt från Ryssland till Donald Trump ett par veckor före valet.

Det här är i sanning ett val som kommer att gå till historien.

Eric Lichtblau skriver i New York Times: Computer Systems Used by Clinton Campaign Are Said to Be Hacked, Apparently by Russians

Computer systems used by the campaign of Hillary Clinton, the Democratic presidential nominee, were hacked in an attack that appears to have come from Russia’s intelligence services, a federal law enforcement official said on Friday.

The F.B.I. said that it was examining reports of “cyberintrusions involving multiple political entities” but did not identify the targets of the attacks. That statement came on the same day that the Democratic Congressional Campaign Committee, the House Democrats’ fund-raising arm, said its computer systems had been hacked.

The reports of attacks against Democratic Party organizations began in June, when the Democratic National Committee said its computer systems had been breached. That hack led to the release of some 20,000 emails by WikiLeaks, many of them embarrassing to Democratic officials, and the resignation of Debbie Wasserman Schultz, the Florida congresswoman who led the group.

The attacks on the Clinton campaign and the Democratic congressional committee were first reported by Reuters.

Det är också märkligt att Donald Trumps makalösa framgångar vilar på Twitter och inte på den traditionella tevereklamen som fortfarande används av Clinton och demokraterna.

Jag tror att det är oerhört viktigt att vi kommer ihåg den traditionella Oktober-överraskningen i amerikanska presidentval.

Josh Meyer skriver på NBC News: Democrats Fear Cyber ‘October Surprise’ That Could Sink Clinton

Now that U.S. authorities are confident Russian intelligence agencies are behind the hack of Democratic Party emails, political operatives and cybersecurity experts tell NBC News they are bracing for an “October Surprise” — a release of even more potentially damaging information timed to influence the outcome of the presidential election and the course of the next administration.

The big question isn’t whether more information will be disclosed, they say, but how destructive it might be to Democratic nominee Hillary Clinton and to broader U.S. foreign policy efforts.

Democratic Party and Clinton campaign officials are now doing an urgent “damage assessment” to determine what kind of information might have been stolen and the impact its release might have on a tight presidential race.

“That is a nightmare scenario, and let’s hope we don’t see that as an October Surprise — emails from Hillary Clinton’s server that have either been in the press or worse, the classified ones that no one in the public has seen,” said retired Adm. James Stavridis, who as the former Supreme Allied Commander for NATO is familiar with Russian information operations.

Pressklipp:
DN, DN 1

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien