Politik

Kan USA vinna över ungdomar från ISIS?

EXTREMISM-popup

Att den stora invandringsvågen från Mellanöstern har fört med sig tusentals ungdomar som faller offer för locktonerna från ISIS är redan väl känt, inte minst i invandrartäta svenska förorter.

Men hur får man ungdomen att motstå terrorismens locktoner och bryta med ISIS?

Helene Cooper skriver i New York Times om hur Obama/regeringens senaste försök: U.S. Drops Snark in Favor of Emotion to Undercut Extremists

The Obama administration has revamped a program designed to lure foreign fighters away from extremist groups like the Islamic State, focusing on a series of new advertisements and social media posts that seek to appeal to emotion rather than logic.

Money for the program, which is managed by the State Department’s Global Engagement Center, tripled this year, to $16 million, after administration officials concluded that past efforts that had attempted to scare potential militants away from the extremist groups were not working.

Ett bra försök, vi får se hur effektivt det kommer att bli.
Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

5 thoughts on “Kan USA vinna över ungdomar från ISIS?

 1. Bosse

  Nä det är helt rätt Lennart. Våldspersoner av den här typen går inte precis att tala till rätta. Det enda sättet att komma tillrätta med dem är tyvärr att “neutralisera” dem, sorgligt men sant.

  Fast det var inte riktigt de redan förlorade som jag tänkte på utan på det faktum att vi nu står inför en helt ny situation vad gäller möjligheterna för vansinnessekter att hjärntvätta och rekrytera unga människor. Genom nätet och de sociala medierna har de nu möjlighet att driva virala kampanjer som får, och redan har fått, ett enormt genomslag. Det här var omöjligt för bara några decennier sedan men pågår nu med full kraft. Skolbarn i Brasilien kan sitta och drömma om en framtid som IS-krigare på andra sidan jorden. Något som inte var möjligt på Bader Meinhoffs eller Svarta Septembers tid. De var och förblev lokala/regionala dårfinkar.

  Islamister och andra liknande galningar är faktiskt mycket duktiga på att använda sociala medier och har förstått hur den virala spridningseffekten fungerar. Jag tror vi måste vakna upp och inse att det nu inte är “business as usual” på dårpippifronten utan att vi som sagt står inför en ny situation som vi uppenbarligen inte kan hantera på ett framgångsrikt sätt.

  Men går det att påverka människor i så hög grad med virala antihumanistiska budskap så måste det självklart gå att göra detsamma med mer positiva idéer och budskap. Det är det ena. Det andra är att vi måste kunna ta bort deras skit från nätet. Anmäler du ett Twitterkonto med en IS-flagga i profilen och en drös med våldsamma bilder av halshuggningar och annat i inläggen så är chansen rätt stor att Twitter faktiskt stänger ner kontot ifråga. Anmäler du däremot en imam som predikar jihad på ett mer sofistikerat sätt och inte har en enda våldsam bild men däremot tjugotusen följare så kommer garanterat inget att hända från Twitters håll. Någon kanske påpekar att det här spelar ingen roll för det är bara för den som blir avstängd att öppna ett nytt konto. Ja det är rätt men i fallet med den jihadistiske imamen så blir ju denne av med tjugotusen följare som han måste arbeta tillbaka på något sätt, han tappar tempo i rekryteringen. Jag har därför förståelse för om folk i en sån situation struntar i Twitter och tar ner kontot på annat sätt. Det kanske inte kan försvaras rent juridiskt, men etiskt och moraliskt har jag full förståelse.

 2. Bosse

  Jag tror kanske att kriget mot terrorismen, eller jag skulle hellre kalla det “kampen för humanitet och medkänsla” det känns mer positivt, måste börja med det uppväxande släktet. Som det är nu så hjärntvättas tusentals barn redan från unga år av terrorsekterna. Vi kan inte låta detta fortsätta. Barn och ungdomar måste få något annat att tro på än en meningslös “martyrdöd” som nyttiga idioter åt en vansinnessekt.
  http://www.clarionproject.org/news/europol-isis-training-children-be-next-generation-fighters

 3. Bosse

  Ja ingen har väl egentligen någon riktigt fungerande lösning på terrorism-problemet. Klart är i alla fall att det “krig mot terrorismen” som förts hittills har varit ett praktfiasko som skapat långt mycket mer terrorism än det lyckats stoppa.

  Det borde nu stå klart för alla att det inte går att bomba bort terrorismen. Att tro det är att spela terroristerna i händerna för det är exakt det de är ute efter. Bombningar, hur “målsäkra” de än är, ger garanterat en viss procent civila offer. Civilbefolkningen blir hatisk, inte mot IS och andra terroristorganisationer utan mot de som bombar och kanske dödar deras barn. Detta är fullt logiskt och följden blir självklart att rekryteringen till terroristorganisationer ökar enormt.

  Västvärlden har kapital och resurser men sitter fast i ett gammalt cowboy-tänk medan terroristerna är gatusmarta och tyvärr strategiskt överlägsna.

  Lite från FoF i ämnet:
  Man kan inte bomba bort en idé

  1. Lennart

   Bosse, en mycket svårlöst fråga som ständigt återkommer i nya skepnader. Bolsjevikerna, Nazisterna, Maoisterna i Sverige och USA, som jag själv har erfarenhet av, den kristna högern vars hat mot dagens USA får i alla fall mig att tappa andan, Islamisterna givetvis, Bader Meinhoff ligan, osv.
   Våldspersoner som ofta inte går att påverka och än mindre stoppa.

Comments are closed.