Politik

USA-valet, hur Putins cyberattacker kan komma att vinna valet för Donald Trump

Vladimir Putin - Caricature

Amerikanska underrättelsetjänster, av vilka det finns flera, är nu alltmer säkra på att det var ryska underrättelsetjänster som hackade in i demokraternas datorsystem och gav de e-postmeddelanden som tvingade Debbie Wasserman Schultz att avgå till WikiLeaks.

Vad som nu stirrar den amerikanska regeringen i ansiktet är möjligheten att KGB kommer att upprepa manövern och läcka förfalskade mejl ett par veckor före valet. Melj som hjälper Donald Trump vinna valet och som skulle utgöra en av de mest flagranta, om än oblodiga, attackerna på USA någonsin.

David E Sanger skriver i New York Times: U.S. Wrestles With How to Fight Back Against Cyberattacks

ASPEN, Colo. — It has been an open secret throughout the Obama presidency that world powers have escalated their use of cyberpower. But the recent revelations of hacking into Democratic campaign computer systems in an apparent attempt to manipulate the 2016 election is forcing the White House to confront a new question: whether, and if so how, to retaliate.

So far, the administration has stopped short of publicly accusing the Russian government of President Vladimir V. Putin of engineering the theft of research and emails from the Democratic National Committee and hacking into other campaign computer systems. However, private investigators have identified the suspects, and American intelligence agencies have told the White House that they have “high confidence” that the Russian government was responsible.

Less certain is who is behind the selective leaks of the material, and whether they have a clear political objective. Suspecting such meddling is different from proving it with a certainty sufficient for any American president to order a response.

Årets val har redan vänt upp och ner på det amerikanska presidentvalet med grova personangrepp som för bara några år sen hade förpassat en presidentkandidat till närmsta nödutgång.

Idag är allt tolererat, och de närmaste månaderna kommer att bjuda på barnförbjuden underhållning som kommer att få hela USA att kippa efter andan.

Den glödheta ilska som kokar under ytan kommer inte att försvinna vem som än vinner, och den kommer att föra det omöjligt att styra USA under flera år framöver.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien