Politik

Kapitolium och Pokemon Go, skjutvapen och Pride i sommarhettan i Austin i Texas

Tags:

Texas Capitol Panorama

Som alla delstater har även Texas sitt egen Kapitolium i huvudstaden Austin. För två kvällar sen svärmade det med människor på gräsmattorna utanför byggnaden med dragna mobiler på jakt efter Pokemon Go, som även alltså frodas i Texas.

Det finns andra kontaktytor mellan Austin och Silicon Valley. Det finns en liten men växande uppstartsmarknad i Austin med mängder med nystartade företag. Den enda riktiga skillnaden mellan Austin och Silicon Valley är det förkrossande överflöd av riskkapital som finns i Silicon Valley.

På en kort morgonpromenad i hettan i centrum passerar jag plötsligt WeWork, en känd kedja av kontorshotell, och litet längre bort på samma gata annonserar man för Austin Pride.

Samtidigt får man inte glömma bort att en ny lag nu tar effekt som gör det lagligt för studenter, lärare och besökare att öppen bara vapen på Austins universitet och högskolor, och speciellt då University of Texas, Austins kända forskningsuniversitet:

‘Campus Carry’ goes into effect as Texas remembers UT Tower shootings 50 years later

Concealed handgun license holders in Texas can carry their weapons into public university buildings, classrooms and dorms starting Monday, a day that also marks 50 years after the mass shooting at the University of Texas’ landmark clock tower.

The campus-carry law pushed by Gov. Greg Abbott and the Republican legislative majority makes Texas one of a handful of states guaranteeing the right to carry concealed handguns on campus.

Texas has allowed concealed handguns in public for 20 years. Gun rights advocates consider it an important protection, given the constitutional right to bear arms, as well as a key self-defense measure in cases of campus violence, such as the 1966 UT shootings and the 2007 shootings at Virginia Tech.

Opponents of the law fear it will chill free speech on campus and lead to more campus suicide. The former dean of the University of Texas School of Architecture left for a position at the University of Pennsylvania because of his opposition to allowing guns on campus.

Här är mer om den här vansinniga lagen: Campus Carry to Begin Monday, Aug. 1

På morgonen när jag flög hit så hade polisen spärrat av hela centrum efter en skjutning och när jag googlar mitt lyxhotell för att kolla restauranger så var det en uppmärksammad skjutning här förra året.

Pride, Pokemon, en infernalisk hetta och framför allt skjutvapen. Är det så här som USA kommer att se ut om 50 år, med den globala uppvärmningen och vapenlobbyns snabba framsteg? Med lärare och studenter på universiteten med skjutvapen i lärosalarna, redo att skjuta ihjäl varandra?

På den positiva visan har jag enbart haft positiva erfarenheter av samåkningstjänsten Fasten som har rotat sig här eftersom både Uber och Lyft f.n. bojkottar Austin.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

2 thoughts on “Kapitolium och Pokemon Go, skjutvapen och Pride i sommarhettan i Austin i Texas

  1. cmo

    Varför skulle studenter och lärare vara mer benägna att skjuta ihjäl varandra än andra medborgare med concealed carry tillstånd utanför campus?

    Det är dessutom inte “open carry” som blivit tillåtet på universiteten.

    1. Lennart

      Varför i hela friden ska studenter sitta med laddade vapen under lektioner på universiteten i Texsd, det är ju helt vansinnigt!!!

Comments are closed.