Politik

Kina fortsätter att slå Silicon Valley på den mobila webben

wechat

För den som följer den kinesiska IT-marknaden är det en självklarhet att Kina ligger flera generationer före Silicon Valley och väst på mobilområdet.

Att oräkneliga kinesiska företag använder chatt-appat WeChat,s om jag själv använder varenda idag är ett bra exempel. Om WeChat skulle plötsligt krascha skulle Kina stanna.

Den kinesiska mobilmarknaden förtjänas att uppmärksammas betydligt mer än den gör i väst, som Paul Mozur skriver i New York Times: China, Not Silicon Valley, Is Cutting Edge in Mobile Tech

WeChat and Alipay, two Chinese apps, have long used the bar-codelike symbols — called QR codes — to let people pay for purchases and transfer money. Both let users hail a taxi or order a pizza without switching to another app. The video-streaming service YY.com has for years made online stars of young Chinese people posing, chatting and singing in front of video cameras at home.

Silicon Valley has long been the world’s tech capital: It birthed social networking and iPhones and spread those tech products across the globe. The rap on China has been that it always followed in the Valley’s footsteps as government censorship abetted the rise of local versions of Google, YouTube and Twitter.

But China’s tech industry — particularly its mobile businesses — has in some ways pulled ahead of the United States. Some Western tech companies, even the behemoths, are turning to Chinese firms for ideas.

“We just see China as further ahead,” said Ted Livingston, the founder of Kik, which is headquartered in Waterloo, Ontario.

Frågan idag är om Kina kan behålla försprånget och hålla väst stången. Jag tror faktiskt att man kommer att kunna göra det. Vilket också kommer att ge Kina politiska fördelar som ett föregångsland på det viktiga mobilområdet.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien