Politik

Och nu, Donald Trump uppmanar till politiska mord

Not: Eftersom jag befinner mig på resande fot så har jag inte den sedvanliga illustrationen.

Donald Trump har ett problem och det är att för att ständigt kunna stå i mediernas fokus och få den dagliga dos av uppmärksamhet han kräver så måste han städnigt eskalera sina attacker. Nu har han t.ex. hotat med medlemmar av vapenlobbyn kan komma att iscensätta ett politiskt mord för att stoppa Hillary Clinton.

Han gör det alltid med en blinkning och hävdar sen att det var inte alls vad han menade. Men skadan är gjord och USA kommer ännu ett steg närmare den politiska avgrunden. Precis som 30-taletz Nazi-tyskland.

NICK CORASANITI and MAGGIE HABERMAN skriver i New York Times:
Donald Trump Suggests ‘Second Amendment People’ Could Act Against Hillary Clinton

Donald J. Trump on Tuesday appeared to raise the possibility that gun rights supporters could take matters into their own hands if Hillary Clinton is elected president and appoints judges who favor stricter gun control measures.

Repeating his contention that Mrs. Clinton wanted to abolish the right to bear arms, Mr. Trump warned at a rally here that it would be “a horrible day” if Mrs. Clinton were elected and got to appoint a tiebreaking Supreme Court justice.

“If she gets to pick her judges, nothing you can do, folks,” Mr. Trump said, as the crowd began to boo. He quickly added: “Although the Second Amendment people — maybe there is, I don’t know.”

Oblique as it was, Mr. Trump’s remark quickly elicited a wave of condemnation from Democrats, gun control advocates and others, who accused him of suggesting violence against Mrs. Clinton or liberal jurists. Bernice A. King, daughter of the Rev. Dr. Martin Luther King Jr., called Mr. Trump’s words “distasteful, disturbing, dangerous.”

Mrs. Clinton’s running mate, Senator Tim Kaine of Virginia, expressed disbelief. “Nobody who is seeking a leadership position, especially the presidency, the leadership of the country, should do anything to countenance violence, and that’s what he was saying,” Mr. Kaine said in Austin, Tex. He called Mr. Trump’s remark “a window into the soul of a person who is just temperamentally not suited to the task.”

And Dan Gross, the president of the Brady Campaign and Center to Prevent Gun Violence, which has endorsed Mrs. Clinton, said Mr. Trump’s statement was “repulsive — literally using the Second Amendment as cover to encourage people to kill someone with whom they disagree.”

Det ska bli intressant att se hur det här makalösa valet kommer att sluta. Klart är att den amerikanska politiska processen idag snabbt håller på att rivas upp. Med allt fler försök att stoppa afroamerikaner och demokrater att rösta i sydstaterna, med öppet hot om mord av politiska motståndare och en öppen invit till Vladimir Putin att hacka in i Hillary Clintons datorsystem.

Det här är inte klokt helt enkelt. Och det kommer med största säkerhet att bly mycket mycket värre under de närmaste månaderna.

Nate Silvers auktoritative valsida visar bu Clinton med en 86.6% chans att vinna

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

7 thoughts on “Och nu, Donald Trump uppmanar till politiska mord

 1. Peter Andersson

  Eftersom jag följer kampanjen även på andra håll vet jag att vad han verkligen sade var att de amerikaner som stödjer rätten att bära vapen (vilket alla republikanska kandidater alltid gör) bör organisera sig, d.v.s gå ut och rösta, eftersom Hillary vill fortsätta att montera ned den rätten. Att gammelmedia vinklar det till uppmaning till mord är helt bisarrt, särskilt som Trump redan under primärvalen var den som verkligen blev utsatt för ett mordförsök när en demokratsupporter tog sig upp på scen, snodde åt sig en pistol från polis och försökte skjuta sig fram till Trump (han blev lyckligtvis stoppad tio meter ifrån). Det fick ingen som helst uppmärksamhet i t.ex svensk media – tänk bara hur det skulle ha låtit om det varit en attack mot Hillary!

  1. Lennart

   Peter, läs Thomas Friedman http://www.nytimes.com/2016/08/10/opinion/trumps-ambiguous-wink-wink-to-second-amendment-people.html som påpekar att det var precis såna uttalanden som ledde till att Israels Premiärminister Yitzhak Rabin mördades.

   But Trump knows what he is doing, and it is so dangerous in today’s world. In the last year we have seen a spate of lone-wolf acts of terrorism in America and Europe by men and women living on the fringes of society, some with petty criminal records, often with psychological problems, often described as “loners,” and almost always deeply immersed in fringe jihadist social networks that heat them up. They hear the signal in the noise. They hear the inspiration and the permission to do God’s work. They are not cooled by unfinished sentences.

   After all, an informal Trump adviser on veteran affairs, Al Baldasaro, a Republican state representative from New Hampshire, already declared that Clinton should be “shot for treason” for her handling of the Benghazi terrorist attack.

   Att du själv försöker vinkla den här historien till Trumps fördel genom att kalla USA:s ledande tidningar och tevebolag för “gammelmedia” gör inte saken bättre.

 2. San

  Jag tror att Trump inser att han förlorat och nu ämnar att bränna ner hela det republikanska partiet och hela USA om han bara kan.

Comments are closed.