Politik

Att flyga i USA, fear of flying, turbulensskräck och var är framtidens appar?

DeltatoSFO

På Detroit-flygplatsen på väg till San Francisco.

Att flyga i USA är enkelt och smidigt, speciellt nu när de långa köerna framför säkerhetskontrollen har försvunnit på de flesta flygplatserna. En sak jag själv förvånar mig över är varför piloterna ofta skrämmer passagerarna genom att säga att “vi väntar oss en del turbulens..”, ett ord som sätter skräck i de flesta passagerare, trots att jag själv aldrig har upplevt någon turbulens att tala om. Det hände på sträckan Austin-San Jose förra veckan och nu igen på sträckan Detroit-San Francisco.

Jag skulle vänta med att säga nått tills turbulensen kommer.
Samma med det mest skräckinjagande som överhuvudtaget finns piloten säger plötsligt “vill kabinpersonalen sätta sig ner”. Då är det shit, nu kommer en domedagsturbulens som kommer att få planet att skaka som en pingpongboll.

Istället bör piloten ha en ljudsignal som han sänder till kabinpersonalen. Det är ju ingen ide att skrämma upp passagerarna.

Turbulens kan vara otrevlig, men vanligt skakar det litet grann, kanske t.om. rätt häftigt, men det blir mycket sällan några rejäla luftgropar när hela planet faller fritt i några sekunder.

Man märker också att det är skillnad på flygbolag. SAS-piloterna brukar låta det skaka en hel del innan de sätter på flygbältes-skylten. Amerikanska piloter är vanligtvis betydligt snabbare med att trycka på skylten.

En annan intressant sak är när skylten sitter på och turbulensen just har börjat så brukar en del flygpassagerare bara gå upp och promenera runt i planet som om ingenting hade hänt. För några år sen brukade kabinpersonalen säga till dom men nu verkar man ha slutat med det.

På det stora hela fungerar dock flyget jättebra. Och när vi just skulle starta från Detroit och piloten sa att “tyvärr då verkar det krångla med en av våra dörrar så dom ska komma och kolla”. Så var det hela klart på 15 minuter. Nu kanske någon kan undra över varför jag säger att flyget i USA fungerar bra när hela två flygbolag slogs ut av datorproblem under de senaste två veckorna, Delta och Southwest. Speciellt eftersom jag flög båda flygbolagen just när dom hade sina värsta problem. Men såna massiva krascher av föråldrade datorsystem är trots allt rätt ovanliga.

När man flyger så ska man helst ha en sån liten väska som möjligt för att kunna ta den med sig ombord. Man kan ha med sig en rejäl ryggsäck och en mindre resväska, som går in på tvären i bagageutrymmet ovanför sätet.

Sen finns det många innovativa appar som jag saknar. En är enkel, när man ska gå mellan två gater så är det ibland svårt att veta hur man ska gå. Med Förstärkt verklighet skulle det vara lätt att visa vägen. Viktigt eftersom man ibland bara har minuter på sig.

En mer avancerad app skulle vara en där passagerare till Kastrup t.ex. får frågan om de vill dela med sig av vart de ska för att se om man kan dela på en Taxi eller visa vägen. Att veta hur biljettautomaterna på Kastrup fungerar är t.ex. inte speciellt lätt. Något som jag drabbades av för några år sen och tvingades ta en taxi från Kastrup till Malmö.

Andra appar är såna som visar var man kan hitta en vegetarisk restaurang eller liknande på flygplatsen och hur man ska gå för att komma dit.

Andra innovationer är toaletter som visar om de är upptagna eller inte. Man kommer in på en toa och ser fem stängda dörrar till bås som man inte inser är helt tomma. Tala om dumheter.

Men det pågår just nu en mängd innovationsarbete just på mobil-området på många flygplatser, inte minst San Francisco.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien