Politik

“Negrer”, köttberg och gubbvälde i Folkhemmet? DN på ledarplats visar att man inte fattar något om den svenska åldersdiskrimineringen

NPR Demographics, after Norman Rockwell

Det märkliga med den öppna diskriminering som fortfarande förekommer i det svenska samhället är hur blinda vi är mot den. Det är väl inte diskriminering att säga Här hoppas alla på Sanders: “Gillar sura gamla gubbar” eller att tala om köttberg eller “gamlingar” som DN själv gör i sin artikel om diskriminering i Sverige.

Eller att svensk lagstiftning gör det möjligt att sätta åldersgränser i jobbannonser, eller att svenska ID-kort har åldern inbakad i själva kortet.

Signalerna finns överallt, det är OK att diskriminera mot andra människor i Sverige. Vi inser idag att det inte är OK att diskriminera mot människor på grund av det hudpigment de råkar vara födda med, vilka de älskar, vilket kön de har eller om du sitter i rullstol. Men åldersdiskriminering sitter så djupt inbakat i den svenska folksjälen att den inte går att ändra på. I alla inte än på decennier eller mer.

DN skriver på ledarplats: Huvudledare: Släpp gamlingarna loss”>DN 14/8 2016. I grunden handlar problemet om vår syn på åldrande, där alla som har fyllt 65 år betraktas som kostnader i stället för tillgångar. Men Jan Eliasson och Hillary Clinton visar att gammal är äldst, vilket det är dags att även vi i Sverige börjar inse.

Ålder är mer än en siffra. Födelsedagar är milstolpar i livet och födelseåret utgör ett socialt sammanhang där man delar kollektiva minnen med sina generationskamrater.

Men framför allt handlar stigande ålder om ökad erfarenhet. Att ha varit med förr och ha en känsla för proportioner.

För lika viktigt som att i vissa sammanhang vara snabbfotad och flexibel, är det ibland att inte drabbas av panik och våga sitta still i båten. Det är ingenting man läser sig till, utan bygger på att se mönster och helheter så att man springer på rätt bollar och fattar väl underbyggda beslut.

Därför är det inte särskilt konstigt att flera av Tysklands populäraste ministrar har fyllt både 60 och 70 år (DN 8/8). En del egenskaper som krävs för att styra ett land sitter helt enkelt snarare i ryggraden än i närminnet, något vi i Sverige har en tendens att underskatta. Här är statsrådens snittålder 46 år och bara två är över 60 – utrikesminister Margot Wallström (S) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) – medan desto fler toppolitiker omges av en aura av ungdomlig entusiasm. Det gäller inte minst oppositionens Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD) samt utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

För vitsen med åldersdiskriminering är just att den handlar om något som inte har med saken att göra. Om Bernie Sanders vinner primärval efter primärval så haglar inte ålders-loskorna över honom i amerikanska medier.
Han accepteras för vad han är, en politiker med åsikter som man kan dela eller inte. Hur lång han är, vilket hudfärg han har, vilket ålder han har eller vilken religiös tradition han råkar tillhöra, den judiska i Bernie Sanders har inget alls med saken att göra.

Men DN förstår ingenting och fortsätter att köra sin nidbild av åldersdiskriminering genom att skriva Men framför allt handlar stigande ålder om ökad erfarenhet. Att ha varit med förr och ha en känsla för proportioner… För lika viktigt som att i vissa sammanhang vara snabbfotad och flexibel, är det ibland att inte drabbas av panik och våga sitta still i båten.

Dvs man försöker sätta en lättläst etikett på syltburken. Det är helt fel att stigande ålder handlar om ökad erfarenhet och en känsla för proportioner. Det är bara något som DN har hittat på. Inom vetenskapen och IT-industrin t.ex. så är erfarenhet något av det värsta som finns. Och vem sjutton vill anställa en “gamling” som vill sitta stilla i båten, det är ju inte klokt!

Vitsen som DN inte förstår är att allt handlar om du kan utföra jobbet, inte om något annat. DN kunde lika gärna skriva “Men framför allt handlar det om att Judar har ett medfött sinne för pengar…” eller att “Men framför allt handlar det om att personer med mörkare hudpigment har en känsla för musik och är gladlynta”

Alla människor är faktiskt lika, om man behandlar alla människor lika så finns det inte “gamlingar”, eller “negrer” som man behöver släppa loss.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

10 thoughts on ““Negrer”, köttberg och gubbvälde i Folkhemmet? DN på ledarplats visar att man inte fattar något om den svenska åldersdiskrimineringen

 1. roger

  Lennart: Du har väl själv kategoriskt dissat amerikanska politiker i denna blogg just pga dess ålder?

  1. Lennart

   roger, jag har entusiastiskt stött Bernie Sanders från första början som du säkert minns. Vad jag inte stöder är politiker som sitter i evigheter. Dvs Sanders är en ny fräsch personlighet på det amerikanska politiska firmamentet, trots att han är äldre än alla de andra presidentkandidaterna.

   Och en av mina och de flesta Kalifornienbors idol är guvernören Jerry Brown som är 78 år gammal.
   Men Kalifornien har något som Sverige borde ha, man har term limits, så att en guvernör inte kan sitta mer än två mandatperioder.
   Hillary Clintons ålder är givetvis helt ovidkommande, men det faktum att hon har varit med i decennier utan att till synes uträtta någonting, det är ett problem.

 2. Christer W

  35- 40- 45-åringen i media, det handlar egentligen om att här får media inte skriva ut vem en person är när det gäller ostyrkt brottsmisstanke. I ställe för att skriva n.n. ung man, medelålders man etc så skriver de lite diffust.
  För övrigt får inte företagen längre skriva i sina jobbannonser att de söker t.ex en 23-åring eller vilket kön.
  Problemet är att många börjar sina ansökningar med ; jag är xx år och har xx barn och civilstånd, trots att de inte behöver det. Vi kan kalla problemet förlängda ryggmärgen, handla utan att tänka.
  Men de som är värst med referera till sin ålder är inte infödda svenskar utan invandrarna. De poängterar gärna sin höga 50-års ålder och säger att de är för gamla för både det ena eller andra, t.ex. pendla till ett jobb i grannkommun

  1. Lennart

   Christer, tack, mycket intressant, visste inte att man inte längre får sätta ut åldersgränser för jobbannonser. Ett steg i rätt riktning. “35- 40- 45-åringen i media, det handlar egentligen om att här får media inte skriva ut vem en person är när det gäller ostyrkt brottsmisstanke.”, man undrar onekligen varför dom då inte helt enkelt kan skriva, som jag själv minns, “Känd Dramatenskådespelare misstänkt för misshandel”. Eller min egen absoluta favorit, känd svensk kung fast för fortkörning. 🙂

 3. Bosse

  Hmm ja man kan verkligen fundera över var den svenska åldersfixeringen kommer ifrån och i det här fallet går ju faktiskt svensk media i bräschen just för att allt ska vara status quo på åldersdiskrimineringsfronten. Rubrikerna börjar ofta med “35-åringen”, 43-åringen” osv. Föreställningen att åldern är oerhört viktig, ja rent av det absolut mest centrala och identifierbara för en människa, cementeras på så vis.

  Det nästan mest skrämmande i sammanhanget är den svenska självgodheten på diskrimineringsområdet. Vi tror oss vara världens finaste och minst fördomsfulla människor som alltid går i bräschen när det gäller krafttag mot all sorts diskriminering (se bara på hycklarna på DN). Tyvärr så stämmer detta dåligt med verkligheten.

  1. Lennart

   Bosse, bra påpekat, jag borde ha tänkt på det. Än mer löjligt blir det när 35-åringen blir ett år äldre. Är han fortfarande 35-åringen eller är han nu 36-åringen. Jag ser det själv här på bloggen på ett intressant sätt. Jag får en hel del mejl om amerikanska visum och dom börjar så gott som alltid mer “hej vi är ett par på 50 år som vill tillbringa ett år i USA…..”. Och deras ålder har absolut ingenting med saken att göra. Men så identifierar man sig tydligen i Sverige.

 4. Peter Andersson

  Inom sjukvården börjar det dock bli allt vanligare att man erbjuder t.ex sjuksköterskor att fortsätta efter pensionen samt högre lön för att göra så. Förr var det “tack och hej” direkt på pensionsdagen.

 5. Peter Andersson

  Fenomenet går djupt. Namn, formellt yrke samt ålder – det är vad som står på de svenska valsedlarna. Står ålder med på de amerikanska?

  1. Lennart

   Peter, den amerikanska motsvarigheten till det svenska ID-kortet som man får hos polisen, nämligen socialförsäkringskortet, har inte födelsedatum. Pass och körkort däremot har födelsedatum.

Comments are closed.