Politik

USA-valet. Donald Trump country: Idaho, Wyoming, Oklahoma, Alabama och West Virgina

Om vi tittar på Nate Silvers auktoritativa hemsida om USA-valet så ser vi hur hela det väldiga USA nu håller på att bli allt blåare, dvs allt mer demokratiskt.

De röda delstaterna blir skära och sen lätt blåa. Och allt handlar om den växande avsmaken mot den allt mer bisarre Donald Trump och hans hat-ideologi.

Men mitt i den massivt blåa Tsunamin så finns det ett litet antal delstater som ger Donald Trump över 90-95% av sitt stöd.

Det är Idaho, Wyoming, Oklahoma, Alabama och West Virgina. Vad har dom gemensamt och hur kan människorna där gilla någon så grotesk och som har så litet med dom att göra som Donald Trump?

West Virginia är enkelt, det handlar om kolgruvorna och Hillary Clintons kampanj för att ersätta kolindustrin med en modern miljövänlig energiindustri som inte dödar människor i förtid. Så om West Virginiaborna är villiga att dö för Trump så får det vara deras sak. Alabama handlar om ren och skär rasism, och Wyoming och Idaho om hatet mot Washington i den amerikanska västern.

Men det finns fler gåtor i dagens siffror. Mormonerna i Utah stöder Donald Trump till 79%, i Indiana till 77% i Louisiana till 92% och i Texas till nära 80%.

Detta efter alla de vansinnesåsikter som Donald Trump fortsätter att häva ur sig.

Nu visar de är siffrorna vilka chanser som Hillary Clinton eller Donald Trump har att vinna presidentvalet i dessa delstater om det vore val idag.

En påminnelse om hur uppspaltat USA ännu är mellan de röda och det blåa.

Pressklipp:
SR,Expressen

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien