Politik

Fear of Flying, MH370, SwissAir 111, Air France 447, idag är vi alla bli flygexperter

Webben och speciellt Youtube har gjort en mängd information tillgänglig som vi tidigare aldrig ens hade kunnat drömma om.

En del västerländska flygbolag lägger idag ut video från cockpit under vanliga flygningar, som den här:

Viden som ger oss en detaljerad insikt om livet i cockpit och hur piloterna eller snarare autopiloten flyger planet. För den som är intresserad av flyget så är det här ovärderlig information so tidigare aldrig varit tillgänglig.

Idag har vi också tillgång till mängder med rapporter om flygkrascher med framträdanden av ledande flygsäkerhetsexperter. Och även tyvärr en mängd konspirationsvideon.

Men tillsammans så ger de här videorna en fascinerande insikt i hur dagens flyg fungerar och även hur föråldrad flygsäkerhetsteknologin ofta är. Som att man fortfarande använder radar och de svarta lådorna istället för att låta planen stå i direktkontakt med flygledningen genom modern IT-teknologin.

Trots det så har det aldrig varit säkrare att flyga. Även om flygbolagen borde öppna upp data om t.ex. vilken last varje plan medför, om planet flyger över krigsplatser och vilka nödvändiga reparationer som flygplanet ännu inte har genomgått.

Med öppna data om varje flygrutt och flygplan så skulle passagerarna själva kunna avgöra hur dom vill flyga.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien