Politik

Från advokatrobotar till pilotrobotar och PIBOT, välkommen till de självstyrande juristerna och flygplanen

2015-03-16 - flight simulator

DN har skrivit om Advokatrobotarna som nu är i antågande. Iden är enkel och den kommer härifrån Silicon Valley. Dagens jurister jobbar nästan uteslutande med papper. Men om papperet digitaliseras så kan det behandlas av datorer, och voila, advokater och jurister ersätts steg för steg med datasystem. I en nästan exakt parallell med hur det går för journalisterna. Inte på en gång men steg för steg.

På samma sätt håller vi på att få förarlösa bilar. Som alla vid det här laget känner till. Men hur är det med förarlösa flygplan? Faktum är att dom kanske inte ligger så långt i framtiden som man skulle tro. Vi har redan autopiloter som styr själva planet, men är det inte svårt att ersätta den mänskliga piloten med en robot. På samma sätt som vi gör med självstyrande bilar?

Economist skriver: Flight fantastic. Instead of rewiring planes to fly themselves, why not give them android pilots?

THE idea of a drone—an aircraft designed from scratch to be pilotless—is now familiar. But what if you want to make pilotless a plane you already possess? …

Shim Hyunchul and his colleagues at KAIST (formerly the Korea Advanced Institute of Science and Technology) think they can manage just that. They plan to do so by, quite literally, putting a robot in the pilot’s seat. As the photograph shows, this robot—called PIBOT (short for pilot robot)—has a human body plan, with a head, torso, arms and legs. The head is packed with cameras, which are thus in the same place as a human being’s eyes, and the arms and legs can operate an aircraft’s controls, just as a human being would.

Det första steget kommer att bli att automatisera transportflyget, precis som man gör med de förarlösa bilarna som först kommer att omfatta långtradare. Och sen, ja sen kommer robotpiloten att kunna vara på standby för den mänskliga piloten. Och kunna ingripa när denne inte klarar av ett speciellt svårt problem. Som med Air France Flight 447 som störtade i Atlanten i juni 2009.

Vi kan tänka på robotpiloterna som en robot med tillgång till väldiga databaser med information om alla speciella fall som överhuvudtaget finns. Och såna system skulle göra flyget betydligt säkrare. Ett steg på vägen mot framtidens flyg.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien