Politik

Könsneutrala förnamn blir populärare i USA

Tags:

I en gammal Kalle Anka från 60-talet så finns det en annons om leksaker. För er killar, här är en cowbojkostym och skjutvapen. Och för er tjejer här är en barnvagn med dockor. Inga som helst tvivel om hur deras liv kommer att gestalta sig.

Men den allt hårdare gender-fokuserade marknadsföringen mot barn stöter på ökat motstånd där dagens upplysta föräldrar frågar sig varför deras pojkar inte kan ha en skär tröja eller varför förnamnen måste vara gender-segregerade.

Alex Williams skriver i New York Times: Is Hayden a Boy or Girl? Both. ‘Post-Gender’ Baby Names Are on the Rise.

It’s not just Hollywood. At a time when Banana Republic has done away with pink and blue distinctions in a children’s line, some high schools have stopped using graduation gowns with different colors for boys and girls, and unisex is de rigueur in fashion, gender-blurring baby names are on the rise among American parents.

“The old ‘Boy Named Sue’ idea of a boy being shamed by having a girl’s name is passing away,” said Pamela Redmond Satran, a founder of the popular baby naming site Nameberry, which attracts five million unique visitors monthly, and last December called “post gender” names (that is, a name given to both boys and girls in roughly equal measure) the hottest trend for 2016. “Today, boys named Tatum feel as cool as girls named Rory, and vice versa.”

The numbers seem to bear this out. Researchers at Nameberry analyzed the baby name registry from the Social Security Administration and found that the number of babies given unisex names like Harper, Tatum and Quinn had risen 60 percent in the last decade, to 67,831 babies in 2015.

Orsaken till de olika färgerna för pojkar och flickor ska ha kommit efter Andra Världskriget när barnklädsfabrikanterna ville försäkra sig om att barnen i de mindre barnkullarna under efterkrigsåren inte skulle kunna ärva mellan könen och därmed minska klädfabrikanternas inkomster.

Med namn så är det idag möjligt att ge dina barn vilka namn som helst i USA. Däremot är det betydligt svårare i Sverige. Där flickor fortfarande väntas ha klart identifierbara flicknamn.

I USA kan man kalla sin son eller dotter för Brooklyn om man nu är på det humöret, men i Sverige blir det svårare med t.ex. Småland. Om det ens skulle tillåtas av namnpolisen.

Men i ett samhälle där man nu inser hur skadligt det är att hindra t.ex. tjejer från att spela fotboll så är det på tiden att namnen sätts fria. Det är ju trots allt människan bakom namnet som är det viktiga, inte etiketten.

Jag tror att jag redan har skrivit någonstans att när min dotter föddes så ångrar jag att jag inte döpte henne till Pirabeiraba, som betyder Ljus Fisk på ett indianspråk i Santa Catarina-distriktet i Brasilien. Där jag har varit. Det hade varit ett mycket unikt namn som lätt kunde förkortas till Pira. Nu slutar ju Pira på “a” och är därför feminint.

Så det kanske hade varit bättre med det garanterat könsneutrala Bollnäs?

Men jag hade inte varit där då än och nu är det för sent, hon har redan fått ett annat namn.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

11 thoughts on “Könsneutrala förnamn blir populärare i USA

 1. Peter Andersson

  Tänker bara högt nu: Svensk teve älskar galor, festivaler och tävlingar – hur svårt skulle det vara med ett program där publiken fick rösta fram “förra årets bästa nya bebisnamn”? Kunde bli en större tittarsucce än melodifestivalen! 🙂 PS: Programmakare som ser detta – jag vill ha 1% på reklamintäkterna för idéen.

  1. Lennart

   Peter, din lycka är gjord, din framtid säkrad. Varför inte be om ensamrätt till iden och bli multimiljardär. Speciellt om du kan lansera iden i USA.

 2. Peter Andersson

  Att ha ett s.k vanligt namn kan vara rent livsfarligt inom sjukvården, jag känner till exempel där sköterskor på vårdavdelning förväxlade mediciner mellan födda samma år pensionärerna Magdalena Svensson och Margareta Svensson (påhittade men liknande namn) trots den säkerhet som svenska personnummer skall utgöra. Gardera dina barn mot framtida förväxlingar – ge dem helt unika namn!

  1. Lennart

   Peter, intressant och en helt logisk effekt av att så många har så få namn. Det har alltid förundrat mig att föräldrar ger sina barn de mest vanliga namn som överhuvudtaget finns. Istället för att ge dom unika namn. I min nära omgivning finns det t.ex. ett dussin IT-personer som alla heter Michael. I Sverige har man sedan ett bra tag sen ändrat på efternamnen så att dom blir till Svenzon od. Men förnamnen verkar vara mejslade i sten.

   Och listorna på de populäraste barnnamnen verkar vara till för att föräldrar ska ge sina barn de mest populära namnen som finns på listan.

  1. Lennart

   Christer, Snoddas, vilken artist, vilken stjärna, nej inte stjärna, megastjärna. Snoddas är en av de mycket få som inte behövde något efternamn. Det finns några andra, Povel, Ernst-Hugo, men dom är inte många.

 3. Christer W

  Lennart,småland är ett klassiskt öknamn på alkisar från småland. 😉 Lite lustig att det finns en hel del stockholmarn runt om i landet.

  1. Lennart

   Christer, där ser man vad man lär sig när man bloggar! Då är med andra ord Bollnäs ett säkrare pojk och flicknamn. 🙂

 4. Bosse

  Ärligt talat så är det knappast så väldigt roligt för någon att tvingas ha ett skruvat namn bara för att föräldrarna råkade få hjärnsläpp lagom till namngivningen. Då är det iaf inte mer än rätt att barnet så fort det blivit såpass gammalt att det fattar det hela något sånär själv har möjlighet att byta och välja namn efter eget huvud. Över huvud taget har jag svårt att förstå varför någon annan ska ha makten att bestämma vad en människa ska heta för resten av livet.

  1. Lennart

   Bosse, det är egentligen litet underligt att inte fler byter namn när dom blir myndiga. I mitt fall har jag ju ett helt kasst namn som var ett av de vanligaste namnen överhuvudtaget på den tiden. Men jag hade aldrig i mina vildaste drömmar ens tänkt tanken att jag själv skulle kunna byta namn. Jag minns att när vi lekte kovbojs och indianer så ville vi alla heta Buck eller Bill elle Jim. De allra minsta barnen tvingades vara indianer, och vad jag minns fick dom inte ens ha några namn. Dom skulle bara skjutas ihjäl vid första möjliga tillfälle. Och tack vare oss har Luthagen i Uppsala varit indianfri sedan dess.

Comments are closed.