Politik

Men finns det liv där och i så fall talar dom finska? Proxima b, en jordlik planet nära vår grannstjärna

Tags:

Chanserna att det ska finnas någon sorts elementärt liv på den just upptäckta planeten Proxima b som cirklar runt Proxima Centauri, den stjärna som ligger närmast vår egen sol, är visserligen små men dom är inte obefintliga och kanske t.o.m. ansenliga.

Att den upptäckts av den finländske astronomen Mikko Tuomi gör upptäckten extra rolig.

Kenneth Chang skriver i New York Times: One Star Over, a Planet That Might Be Another Earth

Astronomers announced on Wednesday that they had detected a planet orbiting Proxima Centauri, the closest neighbor to our solar system. Intriguingly, the planet is in the star’s “Goldilocks zone,” where it may be neither too hot nor too cold. That means liquid water could exist at the surface, raising the possibility for life.

Although observations in recent years, particularly by NASA’s Kepler planet-finding mission, have uncovered a bounty of Earth-size worlds throughout the galaxy, this one holds particular promise because it might someday, decades from now, be possible to reach. It’s 4.2 light-years, or 25 trillion miles, away from Earth, which is extremely close in cosmic terms.

One astronomer likened it to a flashing neon sign. “I’m the nearest star, and I have a potentially habitable planet!” said R. Paul Butler, an astronomer at the Carnegie Institution for Science and a member of the team that made the discovery.

Den som är intresserad av frågor kring liv i universum bör läsa kosmologen Peter Wards lättläsa men samtidigt superspännande Rare Earth som visar att trots att det kan finnas miljarder och miljarder jordar som liknar vår egen så kan vi ändå vara den enda jorden med avancerat liv.

Ett mycket spännande ämne.

Pressklipp:
Expressen,Svenska Yle

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien