Politik

South of the Border, Donald Trump får fnatt och förlorar presidentvalet

Efter ett blixtbesök i Mexiko där han kuppade Hilary Clinton och helt osannolikt träffade Mexikos president Enrique Peña Nieto och talade om den gigantiska muren som Donald Trump ska bygga och som mexikanerna ska betala, så befinner sig Donald Trump nu återigen på amerikanska territorium. Där han omedelbart gav ett helt vansinnigt tal i Phoenix där han vände ryggen mot den mjukare framtoningen han visat i Mexiko och inte bara lovade deportera miljoner papperslösa utan också inskärpa patriotism och disciplin i USA:s skolbarn. Ett tal som antagligen har fått vår egen rottingmajor Jan Björklund att svimma av lycksalighet.

Dan Roberts och Rory Carroll skriver i the Guardian: Trump pledges to promote American ‘patriotism’ in schools as president

American schoolchildren will be taught greater respect for patriotic values, Donald Trump promised on Thursday, as he followed up his surprise trip to Mexico and key anti-immigration speech by stepping up his appeal to “Americanism”.
‘No amnesty’: Trump vows to deport millions during ‘first hour in office’

The Republican presidential candidate defied expectations that he would soften his stance on the issue on Wednesday night, when he returned to the US from a suprisingly conciliatory joint press conference with the Mexican president only to give a fiery speech vowing to deport millions of undocumented immigrants to a crowd in Arizona.

On Thursday morning he kept up this populist tone, telling an enthusiastic audience at the American Legion convention in Cincinnati: “We will stop apologising for America, and we will start celebrating America.”

A Trump administration, he said, would consult with the military veterans’ group to promote “pride and patriotism” in schools – “teaching respect” for the US flag and pledge of allegiance.

Mer patriotism och militärdisciplin i skolorna alltså och deportering av sex miljoner människor, är alltså den politik som Donald Trump nu går till val på.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien