Politik

Trots Donald Trumps bisarra uppträdande så knappar han in på Hillary Clinton

För att förstå hur president och kongressvalen kommer att gå i USA så är det bra att läsa Thomas L Friedmans kolumn i New York Times,

Win, Lose, but No Compromise där han jämför USA:s republikaner och demokrater med Shia och Sunnimuslimer. SOm aldrig kan kompromissa och som inte har några som helst kontaktytor.

Anyone who says it doesn’t matter whether Donald Trump or Hillary Clinton wins this election needs their head examined. The damage that Trump could do to our nation with his blend of intellectual laziness, towering policy ignorance and reckless impulsiveness is in a league of its own. Hillary has some real personal ethics issues she needs to confront, but she’s got the chops to be president.

What interests me most right now, though, is a different question. It’s not, “Who are they — our politicians?” It’s, “Who are we — the voters?”

To be specific: Are we all just Shiites and Sunnis now?

More and more of our politics resembles the core sectarian conflict in the Middle East between these two branches of Islam, and that is not good. Because whether you’re talking about Shiites and Sunnis — or Iranians and Saudis, Israelis and Palestinians, Turks and Kurds — a simple binary rule dominates their politics: “I am strong, why should I compromise? I am weak, how can I compromise?”

Vi vet att trots sitt bisarra uppträdande så håller Donald Trump faktiskt på att knappa in rejält på Hillary Clinton. Nu har Clinton fortfarande 74% chans att vinna presidentvalet om det hölls idag. Och det räcker väl för att vinna. Men om hennes siffror fortsätter att dala i september så är det inte omöjligt att hon kan vara nere i 65% om några veckor. Och då befinner vi oss plötsligt i ett helt nytt läge.

Vi har två helt olika syner på presidentvalet. I den ena är valet redan avgjort och Hillary Clinton kommer att sopa mattan med Donald Trump. Men de siffror som vi ser visar en annan bild. Och vilken som är den sanna kommer vi att se om den positiva trenden för Trump antingen fortsätter under september, eller bryts.

Pressklipp:
DN, DN1

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

3 thoughts on “Trots Donald Trumps bisarra uppträdande så knappar han in på Hillary Clinton

 1. San

  Inom marginalen det har pendlat sedan båda vann primärvalen. Det följer dessutom exakt samma mönster som förr. Trump vevar i media, Clintons siffror skjuter i taket. Trump gömmer sig (vilket han gjort senaste två veckorna) Clinton sjunker sakta, Trump får råg i ryggen och börjar veva igen. REPEAT

  1. Lennart Post author

   San, ännu så länge så har ju Clinton ett drömläge. Om hon bara kan behålla det. Vilket jag tror hon kan.

 2. Björn Nilsson

  Men hur ser det ut i H. Clintons huvud – rent medicinskt? Inte vad det gäller intellektuell förmåga, utan misstänkta hjärnskador som ibland manifesteras i konstigt beteende?

Comments are closed.