Politik

Bli inte sjuk på långa flighter, var medveten om de risker du löper!

DeltaFromSFO

Att flyga och se världen är kul, men var medveten om att om du skulle bli sjuk på en långflygning så är du helt utlämnad. Det finns inga internationella överenskommelser om vilken sjukvårdsutrustning som ska finnas ombord och flygbolagen är inte alltid speciellt noga med att kolla att den sjukvårdsväska dom har på planet ens är påfylld.

Och ens om det skulle finnas läkare bland passagerarna så är det inte säkert att kabinpersonalen skulle låta dom hjälpa den sjuke passageraren. Det finns inga internationella regler för rapportering av sjukdomsfall på flyget och inte ens regler för vilka mediciner och verktyg som en sjukvårdsväska bör innehålla, eller hur ofta dessa bör uppdateras. Det finns ingenting alls, och du är helt utlämnad till slumpen.

Janelle Evans som är läkare skriver i Feminem: Yes, There IS a Doctor on The Plane. What I Learned at 30,000 Feet.

As a medical professional, when in doubt, always ask to speak with the pilot if you encounter resistance of the flight crew to assist.

The emergency kit for a 16+ hour flight was less than ½ stocked. I reviewed the FAA ACA documentation for emergency preparedness and it was clear that it had not been stocked prior to this long transoceanic flight. I received no response from Delta when I alerted them to the FAA violation and escalated it to the FAA hotline. Additionally, I bought a pulse ox and a small purse sized emergency kit that I will carry on all future flights as well as an LED flashlight.

The only person who can determine if a plane is being diverted is the pilot, that is regulation. It was unclear who was calling the shots on this flight entirely.

Don’t expect so much as a thank you from the airline. They have all but ignored my account of the situation and never said so much as thank you. It is a risk management issue at this point and they are doing what they can to cover their tracks in an alarming way.

Det är märkligt att inte flygbolagen själva trycker på för att få till stånd ett internationellt avtal på det här området. Men nej det här är ingenting man vill låtsas om. Märkligt nog.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

7 thoughts on “Bli inte sjuk på långa flighter, var medveten om de risker du löper!

 1. ~Charmkvarken~

  Jag har ett fel; generaliserar för snabbt, dvs drar slutsatser av för få mätvärden, vilket kan funka om mätvärdena dansar nära medelvärdet. Vid stor spridning, typ mat och hygien i Indien blir det vanskligt.

  Mitt intryck är ändå att riktiga restauranger i Indien är ok, men man bör se upp med snabbmat vid enkla ställen med många strökunder. En släkting låg för ankar efter en vårrulle. En bekant tjej köpte alltid vatten på flaska, men märkte vid ett tillfälle att kapsylen var ”lite konstig”. Det blev sjukhus med dropp.

  Apoteken med en kunnig och engagerad personal kan vara kul att botanisera i. Attans, nu generaliserar jag igen.

  1. Lennart Post author

   ~Charmkvarken~, jo det är maten som är det farliga. Vilket är varför jag inte tror att jag kommer att resa. Och just det där med igenkorkade vattenflaskor känns igen. Dom är nämligen ofta redan öppnade och fyllda med vanligt vatten och sen igenkorkade med ett fint sigill od.

 2. ~Charmkvarken~

  Res! Jag utgår från att denna Hackathon sker i ett IT-område med anknytning till högre utbildning, vilket betyder att du befinner dig i en större stad i Indien och där har du sjukvård i världsklass!

  (Sherlock Holmes skulle ha sagt: “Elementärt Watson, IT + sjukvård = en stad med begynnelsebokstaven B,C eller D”)…

  1. Lennart Post author

   Charmkvarten, en kollega till mig var på ett liknande möte tidigare i år och blev rejält sjuk. Så sjuk att han inte kunde flyga hem som planerat. Det verkar mest ha med mat och hygien att göra. Nairobi var inga problem, Indien verkar vara mindre utvecklat. Man eftersom jag aldrig har varit där så vet jag givetvis inte.

 3. ~Charmkvarken~

  Ojdå, min bästa interkontinentala upplevelse har varit med just Delta Air Lines! Proffsig hantering av läget.

  Det jag gärna vill göra flygbolag – och rederier – uppmärksam på är, att om akutväskan ombord inte är adekvat eller komplett, borde man ändra utropet i miken till: ”Finns det någon läkare med egen akutväska ombord?”

  En kompetent läkare står lika handfallen som en hantverkare utan sina verktyg. Läkaren kan bedöma läget men inte vidta nödvändiga åtgärder, särskilt då akutmedicin saknas. Extremt stressande att bli hindrad i sin yrkesutövning, och det gäller f.ö. alla yrken?

  Den stressen uppfattar kabinpersonalen som kan reagera helt inadekvat, som i det här fallet vägra en intensivvårdsläkare (som inte kan visa sin legitimation) att ens ASSISTERA med att sätta en nödvändig intravenös infart för att vätska upp en akut blödande patient som tuppat av genom blodtrycksfall eller vägra tända belysningen så nålen kan placeras i venen och hjärtstartaren i rätt läge. Det visade sig mycket riktigt att nålen ”pajade” efter ett tag.

  Jag vet inte hur det är i USA, men inom svensk jurisdiktion får vem som helst i ett nödläge bryta mot lagen och därmed flygmyndighetens/flygbolagets bestämmelser och rutiner.

  Nu är artikeln en partsinlaga av en MD. Det vore intressant att få veta hur kabinpersonalen såg situationen.
  Lennart, fortsätt gärna att långflyga men för tusan, stay healthy! Det är bäst för hälsan att förebygga kontakt med ”Det vita brödraskapet” – vitrockarna.

  1. Lennart Post author

   Charmkvarten, tack för en mycket bra kommentar! Och här har vi en viktig aspekt som flygbolagen skulle kunna föra fram om dom bara ville. Nämligen att människor med bräcklig hälsa givetvis inte bör företa långflygningar. Frågan är då bara hur dom skall kunna kolla det. Vidare på samma tema. Jag har t.ex. fått en inbjudan till en Hackathon i Indien i november men överväger att tacka nej för att jag helst inte vill vistas i ett tredje världen land utan modern sjukvård.

  2. Lennart Post author

   Charmkvarten, jo angående artikeln som partsinlaga så har ju Delta vägrat att ens tacka de läkare som räddade livet på den här mannen. Så det finns nog ingen anledning att misstro den där läkaren.

Comments are closed.