Politik

Trubbel i Hangzhou, hur många flygplan, helikoptrar och bilar har Obama med sig när han reser?

En gång när statsminister Tage Erlander skulle tala till studenterna i Lund så tog han nattåget ner från Stockholms Central tillsammans med sin sekreterare. Dom kom fram innan universitetet hade öppnat så dom gick in på stationskafeet och satte sig ner åt frukost och väntade. Sen promenerade dom över till Universitet för att träffa rektorn. Inga poliser, ingen säpo och absolut inga livvakter.

Idag är det litet annorlunda, speciellt om man är USA:s president. När han flyger så har han sitt flygplan, Air Force One plus ett eller två stora transportplan av typ C-17 som fraktar över hans hans helikopter Marine One, hans bepansrade limousiner plus ett antal Secret Service-fordon. Hans flygplan eskorteras också av mellan ett och fyra militärplan plus, om det gäller en viktig resa, ett specialplan för pressen.

Och hela resan är klassad som en militäroperation och hans flygväg och tiden för flygningen är klassade som en militär hemlighet. Liksom hur många secret service agenter som följer med. Och all flygtrafik i närheten av hans besök stängs av. Jag har faktiskt suttit på Chicago-flygplatsen när piloten meddelade att vi fick vänta i jag tror det var tjugo minuter för att Vice presidentens plan skulle lyfta.

Tom Phillips skriver om trubblet i Hangzhou i Guardian: Barack Obama ‘deliberately snubbed’ by Chinese in chaotic arrival at G20. The US president was denied the usual red carpet welcome and forced to ‘go out of the ass’ of Air Force One, observers say

China’s leaders have been accused of delivering a calculated diplomatic snub to Barack Obama after the US president was not provided with a staircase to leave his plane during his chaotic arrival in Hangzhou before the start of the G20.

Chinese authorities have rolled out the red carpet for leaders including India’s prime minister, Narendra Modi, the Russian president, Vladimir Putin, the South Korean president, Park Geun-hye, Brazil’s president, Michel Temer, and the British prime minister, Theresa May, who touched down on Sunday morning.

But the leader of the world’s largest economy, who is on his final tour of Asia, was forced to disembark from Air Force One through a little-used exit in the plane’s belly after no rolling staircase was provided when he landed in the eastern Chinese city on Saturday afternoon.

When Obama did find his way on to a red carpet on the tarmac below there were heated altercations between US and Chinese officials, with one Chinese official caught on video shouting: “This is our country! This is our airport!”

Ovanstående video visar hur vicepresident Joe Biden under ett besök i Munchen åtföljdes av en cortege på hela 30 bilar.

Pressklipp:

USABloggen på Twitter

Fler inlägg om Kalifornien

One thought on “Trubbel i Hangzhou, hur många flygplan, helikoptrar och bilar har Obama med sig när han reser?

  1. Christer W

    Sanslöst, bara för att visa makt. Den verkliga faran kommer alltid inifrån, den förtroliga närheten är alltid den svagaste länken

Comments are closed.