Politik

Hur Antonin Scalias död gjorde USA mer demokratiskt och vann valet för Hillary Clinton

Caricature - Antonin Scalia

USA har en helt annan författning än Sverige vilket ibland gör det svårt att veta vilka de riktigt mäktiga männen och kvinnorna i landet är. Jag minns en gång på 80-talet när en person från Taiwan som sökett helst vill förbli anonym var övertygad om att president Reagans son var en av USA:s mäktigaste män. Så är det nu en gång för alla inte, men det finns andra personer som inte är så kända i Sverige som kan ha mer makt än president Obama. Och en av dom var HD-domaren Antonin Scalia som var så långt höger som man överhuvudtaget kan komma. Och som dessutom fick de andra högerdomarna i HD med sig på en serie allt mer extreme domslut. När han oväntat dog tidigare i år så förändras plötsligt HD, trots att republikanerna vägrade godkänna President Obamas kandidat. Och resultatet av den nya 8-personers-domstolen har blivit att amerikaner som tidigare hade vägrats rösträtt nu kommer att kunna rösta i årets president och kongressval. Något som kommer att gagna Hillary Clinton.

Robert Barnes skriver i Washington Post:
Without conservative Supreme Court majority, voter-law challengers make gains

A coalition of civil rights groups, Democratic lawyers and the Obama administration has scored significant victories in overturning strict voting laws, highlighting how the death of Justice Antonin Scalia has removed the Supreme Court as a crucial conservative backstop for such measures.

With the presidential election approaching, the challengers have rung up wins against their two top targets. Texas and North Carolina are now under judicial order to shelve comprehensive voting laws, passed by Republican legislators, that appeals courts said discriminated against African Americans and Hispanics.

In Wisconsin, federal courts restored some early-voting opportunities — seen as beneficial to African American voters, who overwhelmingly vote Democratic — that had been scotched by the state legislature. And a federal judge has been tasked with overseeing the state’s efforts to make it easier for those without the documentation required by the state to cast ballots.

Eftersom Hillary Clinton nu ser ut att vinna så kommer republikanerna fortfarande att vägra godkänna någon som helst HD-kandidat som Clinton kommer att föreslå.

Något som visar hur omedgörliga republikanerna faktiskt har blivit.