Politik

Utan underkropp, startupföretag, globalisering och videokonferenser

Silicon Valley är, som många vet, startupindustrins Mecka, eller i varje fall dess Silicon Valley. Men vad de flesta inte vet är att de allra flesta startupföretag här i Silicon Valley har utlokaliserat en betydande del av sin programmeringsverksamhet till Indien, Ukraina, Vietnam, Latinamerika, osv. Något som förenklas av att man alla använder samma öppen-kod verktyg som t.ex. det suveräna kodhotellet GitHub och datormoln som Amazon AWS, Microsoft Azure och IBMs Bluemix.

Men hur kommunicerar man? Jo med den oerhört populära kommunikationsverktyget Slack och sist men inte minst Skype för audio och videokonferenser.

Videokonferenser är ett intressant kapitel eftersom det har varit på tapeten i decennier men aldrig riktigt slagit igenom. Startupföretagen älskar Skype men nu har Zoom en ny videoprodukt lanserats. Jag har själv använt den och måste erkänna att den är både bra och visar hur långt videokonferensverktygen fortfarande har kvar att gå innan dom kan ersätta personliga mötet ansikte mot ansikte.

Zoom har allt som en videokonferensprodukt bör ha. Man kan se ett antal av sina kompisar och kollegor på olika håll i världen, och zooma in på dom och sen också göra skärmdelning så att man kan se vad dom jobbar med.

Problemet är att videokonfernsverktygen är bra på att visa ansikte och tillhörande överkropp som sticker upp ovanför skrivbordet istället för hela kroppen, som man ju ser när man träffas på riktigt. I alla fall om man tittar under skrivbordet. Och att titta på ett antal ansikten och ett antal överkroppar prata och klia sig i huvudet ett par timmar i sträck blir lätt väldigt tråkigt.

Det är alls inte dumt, ett bra steg på vägen och man ser redan ljuset i tunnelns slut, eller i varje fall underkropparna i tunnels slut. Men jag tycker inte att det är speciellt mycket bättre än ett vanligt chatt. Trots alla löften.

Och här har vi orsaken till att allt resande nog inte kommer att minska under de närmaste decennierna.

I alla fall inte som jag ser det.

Om någon har insikter eller åsikter så hör gärna av er.