Politik

Värt att se, Uppdrag Granskning om Julian Assange, Wikileaks och om Sverige skulle kunna utlämna Assange till USA

SVT skriver Julian Assange riskerar utlämning till USA

Wikileaksgrundaren Julian Assange säger att han inte vill komma till Sverige av rädsla för att bli utlämnad till USA. De amerikanska dokument som Uppdrag granskning tagit del av visar att en utredning pågår och att han har skäl för sin rädsla.

Sedan juni 2012 befinner sig Julian Assange på Ecuadors ambassad i London där han fått asyl. Han vägrar komma till Sverige för att bli förhörd av svensk åklagare eftersom han är rädd för att bli utlämnad till USA. För att granska om Assanges påståenden stämmer reser Uppdrag granskning till USA.

Videon Colleteral murder publiceras av Wikileaks i april 2010. Den visar hur en amerikansk helikopter skjuter ned civila i Bagdad. Det blir det första stora avslöjandet som på allvar utmanar USA. Fler och mer kontroversiella avslöjanden följer med publicering av hundratusentals hemliga dokument, om USA:s militära operationer i Irak och Afghanistan och underrättelserapporter från ambassader över hela världen.

Sanningen är att om Assange skulle söka fristad i Sverige och Obama eller senare Clinton-administrationen skulle kräva Assanges utlämnande från Sverige så skulle Sverige inte ha något alternativ än att utlämna honom. Ett litet struntland som Sverige har ingenting att sätta emot en supermakt som USA. Oavsett vad lagen säger. Nu tror jag inte att det kommer att gå så långt, men så är det. Regeringen i Washington skulle lätt kunna sätta press på EU och individuellt på Storbritannien, Tyskland, osv. Och det är svårt att tro att den svenska Alliansen också skulle följa Washingtons linje.

Titta bara på påtryckningarna när Edwards Snowden sökte politisk asyl i olika EU-länder. Man har två alternativ. Antingen sträcker man upp händerna och blir överkörd eller också så sträcker man inte upp händerna och blir överkörd i alla fall.