Politik

Demonstrationerna i Charlotte i North Carolina skakar om i USA, med två diametralt olika förklaringar.

Demonstrationerna i Charlotte i North Carolina är symptomatiska om hur svårt det har varit för sydstaterna att lägga rasismen bakom sig. Dom oräkneliga svenskar som årligen turistar i USA ser knappast de utpräglade rasisterna som knappast undgår med utlänningar. Men att rasismen frodas syns på uttalanden som det av kongressledamoten Robert Pittenger.

Som de här vinjetterna visar så har Charlotte-demonstrationerna som startade efter polisen sköt ihjäl Keith L. Scott, en i en växande rad av afroamerikaner som har skjutits ihjäl av polisen i USA, fått genklang i USA.

Men det är viktigt att förstå att för republikanerna så är det demonstranterna som är problemet, och som alla sägs komma från “out of state”.

Samtidigt är det viktigt att inse att precis som på andra platser i Sydstaterna så är städerna för det mesta blåa, dvs demokratiska. Medan landsbygden är republikan. Och sydstaterna har ännu inte blivit urbaniserade nog för att demokraterna ska ha en riktig chans att vinna delstater som t.ex. Texas. Kunde dom det skulle republikanerna bli förpassade till minoritetsställning. Men det är långt, mycket långt till dess.