Politik

Och sen har vi kungafamiljen och det växande apanaget. Dags att säga stopp och belägg!

Att alla kungens barn och deras familjer inte ska behöva försörja sig själva utan ska leva på skattebetalarnas medel är en skandal som för länge sedan borde ha åtgärdats.

Eftersom kungen är regeringschef vars uppgift går ut på att öppna riksdagen (en dags arbete per år max), ta emot nyanlända ambassadörer, ett jobb som med fördel kan överlåtas till någon person på UD, är ordförande i Utrikesnämnden, kan med fördel överlåtas åt riksdagens talman, så är det svårt att förstå varför ens kungen behöver några skattepengar. Han skulle med lätthet kunna sköta sitt eget jobb och få ersättning för utfört uppdrag. Kungens farfar var arkeolog och det gick hur bra som helst. Hans farfarsfar var tennisspelare och det gick också bra. Att kungens fru eller man också hen ska avlönas med skattemedel är helt och hållet onödigt. Och att dessutom deras äldste barn med familj ska försörjas av skattebetalarna är helt oförklarligt.

Att sen alla andra av kungens barn med familjer också dom ska betalas med skattemedel blir rent groteskt.

Nu har den Liberale riksdagsmannen Riksdagsledamoten: Dra in Madeleines och Carl Philips pengar. ”Skattebetalarna ska inte betala shoppingrundor”

Under nästa år får kungafamiljen ett anslag på drygt 137 miljoner, en summa som beräknas öka till 145 miljoner år 2020. Ungefär hälften av summan går till underhåll och förvaltning av byggnader och kulturarv, medan den andra halvan används för kungafamiljens representation, statsbesök, resor och levnadsomkostnader.

Kungafamiljen har växt från sex till tolv personer de senaste åren och kostnaderna för säkerhet, bröllop och dop har blivit allt större.

Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) vill nu se att apanaget begränsas till att bara gälla statschefen och tronarvingen.

En bra början på att dra in på miljonrullningarna för familjen Bernadotte. Som verkligen är skickliga på att leva på folkets pengar.

4 thoughts on “Och sen har vi kungafamiljen och det växande apanaget. Dags att säga stopp och belägg!

 1. roger

  Kan vara klokt av monarkimotståndarna att sikta på sådana här lätta delsegrar (?), istället för att gapa efter total monarkidemolering.

  1. Lennart Post author

   roger, precis, och speciellt när de kungliga vägrar att själva avstå från gratispengarna. Som de ju lätt skulle kunna.

 2. Ann-Katrin Roth

  Borde man inte granska de här överdådiga avgångslönerna också? En före detta minister som har välbetalt jobb ska väl inte behöva försörjas av skattebetalare i miljonbelopp?

  1. Lennart Post author

   Ann-Katrin Roth Det håller civilminister Ardalan Shekarabi faktiskt redan på att åtgärda.

Comments are closed.