Politik

Google Home och Amazon Alexa, smarta assistenter rycker närmare

Tags:

När man reser runt på Hackathon i USA och Kanada så ser man snabbt hur oerhört populärt Amazons Alexa är, dess smarta assistent som man kan kommunicera med i hemmet. Medan Google satsade allt på mobilen som den pryl vi skulle använda för att kommunicera med tjänster i datamolnen som uppfann Amazon något helt nytt. En tjänst som inte var mobilbaserad utan hembaserad. Med en hands-free mikrofon och högtalare som vi kan använda för att beställa allt från böcker och varor på Amazon till att kolla väder och få nyheter och givetvis musik i hemmet.

Nu försöker Google hämta in Amazons försprång genom att lansera Google Home.

Daisuke Wakabayashi och Nick Wingfield skriver i New York Times: Google, Lagging Amazon, Races Across the Threshold Into the Home

When Amazon introduced its Echo device in late 2014, Google executives were caught off guard. For years, they had predicted the creation of a virtual assistant that would answer questions or help accomplish tasks, and they focused on building that capability into smartphones and tablets.

Amazon took a different approach and created the Echo, a device with the sole purpose of showcasing the company’s artificially intelligent assistant software, called Alexa. Since then, the Echo has become a surprise hit, vaulting Amazon ahead of Google in a race to build technology that interacts as humans do. Users can ask Alexa to play music, dim the lights or call for a ride.

For Google, whose name is synonymous with finding answers on the internet, Amazon’s success with Alexa exposed a vulnerability

En pryl jag definitivt vill ha till Jul. Fast då helst på svenska. Men huvudorsaken till att Amazons Alexa är så populär är att man har ett gränssnitt, s.k. API som gör det möjligt för för programutvecklare att bygga sina egna tjänster på Alexa. Vilket alltså ännu inte är möjligt med Amazon Home, som än så länge är en stängt låda.

Pressklipp:
SvD