Politik

Amerikanska molnföretag bygger datahallar i EU, men varför kan inte EU bygga sina egna moln?

I ett tecken på hur totalt USA dominerar EU, så håller USA:s ledande datormolnföretag på att bygga datahallar i EU för att möta EU:s krav att EU-data inte som hittills ska förläggas till USA.
Men varför kan EU inte utveckla sina egna datormoln? En fråga jag har ställt i flera år här på bloggen utan att någon har kunnat besvara den.

MARK SCOTT skriver i New York Times: U.S. Tech Giants Are Investing Billions to Keep Data in Europe

Amazon Web Services, the largest player, announced last week that it would soon open multiple data centers in France and Britain. Google, which already has sites in countries like Finland and Belgium, is expected to finish a new multimillion-dollar data complex in the Netherlands by the end of the year.

And Microsoft, by some measures the second-largest cloud computing provider in Europe, said on Monday that it had spent $1 billion in the last 12 months to expand its offerings, taking its total investment in European-based cloud services to $3 billion since 2005.

“We’re building our global cloud infrastructure in Europe so it can be trusted by the multiple constituents,” Satya Nadella, Microsoft’s chief executive, said in an interview. “We can meet the data residency needs of our European customers.”

With many in Europe questioning why America’s largest tech companies control how many of the region’s 500 million citizens use everyday digital services, it is not surprising that the likes of Microsoft and Amazon are eager to play up their local roots.

Nu är det här alltså en positiv utveckling, men frågan kvarstår, varför kan inte EU utveckla sina egna datormoln utan överlämna den viktigaste IT-teknologin som finns till USA???

3 thoughts on “Amerikanska molnföretag bygger datahallar i EU, men varför kan inte EU bygga sina egna moln?

 1. roger

  Det är väl varken EU eller USA som bygger eller inte bygger moln utan privata företag?
  Frågan bör således ställas om varför inte EU har några jättestora techföretag som Amazon, Facebook, Microsoft och Google etc?

  Jag vet inte – men EU består av många mindre länder med olika lagar, mindre tillgång till riskkapital, komplexare inre marknad, skattesystem, lagar, sämre universitet?

  Ur svensk synvinkel ser vi hur vårt stortechföretag Ericsson tappar (likt finländska Nokia), nya svenska uppstickare som skype och spotify m.fl till stora eller hela delar lämnar Sverige fort av flera anledningar.

  1. Lennart Post author

   roger, det är helt riktigt att det är amerikanska privatföretag som Amazon, Microsoft, IBM och Google mfl som utvecklar datormolnen. Men EU skulle lätt kunna identifiera datormolnen som ett strategisk initiativ för att försäkra sig att även EU får den kompetens på det här området och inte ge walk-over till amerikanska företag. Mycket märkligt.

Comments are closed.