Politik

Säkra kommunikationer? Obama-regeringen mot Moxie Marlinspike och hans Open Whisper Systems

Alla som sysslar med datasäkerhet i USA får förr eller senare NSA på halsen, i alla fall om dom är bra och innovativa. För om det finns något som NSA och det amerikanska Justitiedepartementet inte tolererar så är det att människor i USA och världen över ska kunna kommunicera utan myndigheternas insyn. Att göra så är inte längre en demokratisk rättighet.

Nicole Perlroth och Katie Benner skriver i New York Times om hur president Obamas Justitiedepartement opererar för att stoppa säker kommunikation: Subpoenas and Gag Orders Show Government Overreach, Tech Companies Argue

The information request made of Open Whisper Systems is particularly sensitive, since its encryption app is used around the world, and it is often recommended to journalists and human rights activists.

Part of the gag order on Open Whisper Systems was lifted after a court challenge by the American Civil Liberties Union, and redacted versions of documents related to the information request were made public last week. But the small San Francisco company was still not allowed to tell specific account holders about the investigation.

Fallet med Apples försök att förhindra FBI att bryta sig in i iPhone är fortfarande färskt i de flestas minne.

Men betydligt värre än så.

Mer om Moxie Marlinspike, en av Internets sanna hjältar, läser du i Wired Magazine.