Politik

Drönare för gruvindustrin visar hur viktiga drönarna håller på att bli, även för tjejer med stora fötter

De flesta vet redan hur användbara drönarna är i luften. Bl.a. använder svenska Missing People drönare för att leta efter just försvunna människor.

Men drönare kan också användas på ett antal olika områden, inklusive gruvor. Som ju är ett nyckelområde för världsekonomin.

Men som Mimi Billing skriver på Dagens industris utmärkta sajt digital.di.se Svenska drönare ska förändra gruvindustrin

Den senaste versionen av Inkonovas drönare kan förutom att flyga, köra och klättra även simma, vilket kan komma till nytta i gruvor. Bolaget har i ett samarbete med Sweco redan testat sin drönare i LKAB:s gruva i Kiruna. Nu har Boliden fått upp ögonen för bolaget och ska testa Inkonovas drönare i Garpenbergsgruvan i september.

Drönarprojektet är bara ett av flera som Boliden har investerat i. Som Di Digital tidigare rapporterat är gruvbolaget det första att ta Volvos självkörande lastbilar i bruk i sin gruva i Kristineberg.

Drönare och självkörande lastbilar i gruvorna. Och givetvis ligger inte AI och Big Data långt efter.

Och om dom bara hade haft drönare i gruvorna under den amerikanska guldruschen så hade den stackars storfotade Clementine aldrig behövt leva – och dö – som hon gjorde, med sill-kartonger till sina stora fötter.