Politik

Nakba 2.0, Ut med Palestinerna, Netenyahu, Folkpartiet och den nya Mellanöstern

Att Folkpartiet med Birgitta Ohlsson i spetsen liksom även KD under Ebba Busch Thor stöder Israel och dess rätt att existera är ingenting unikt. Men stöder dom också Palestinernas rätt till att existera i sitt eget land?

Det tycker i alla fall inte de israeler som engagerar sig för en israelisk-palestinsk fred, som Sydsvenska rapporterar från den 28/9 i år: Politiker talar på kritiserat möte. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor ska tala vid en Israelvänlig manifestation i Stockholm i helgen. Men organisationen bakom får kritik av Judar för israelisk-palestinsk fred.

När Sionistiska federationen den 28 augusti manifesterar för Israel ska Ebba Busch Thor och Liberalernas Birgitta Ohlsson delta som talare. Organisationen ingår i World Zionist Organization (WZO).
– WZO har som en uppgift att genom sin underavdelning Settlement division sprida bosättningar på ockuperat område. När Ebba Busch Thor ställer upp här, så är hon en av dem som stödjer ockupationen och bosättningarna, säger Olle Katz, talesperson för Judar för israelisk-palestinsk fred.

Det märkliga med Birgitta Ohlsson och Folkpartiet är att medan man alltid säger att man “motsätter sig bosättningspolitiken” så finns det inga som helst tecken på att man någonsin, någonstans, vid något tillfälle har gjort så. Som att man t.ex. har skrivit en aldrig så liten insändare i någon Israelisk tidning och uppmanat Netanyahu-regeringen att stoppa sina illegala bosättningar på Palestinskt område.

New York Times skriver på ledarplats: At the Boiling Point With Israel

If the aim of the Israeli government is to prevent a peace deal with the Palestinians, now or in the future, it’s close to realizing that goal. Last week, it approved the construction of a new Jewish settlement in the West Bank, another step in the steady march under Prime Minister Benjamin Netanyahu to build on land needed to create a Palestinian state.

The Obama administration, with every justification, strongly condemned the action as a betrayal of the idea of a two-state solution in the Middle East. But Mr. Netanyahu obviously doesn’t care what Washington thinks, so it will be up to President Obama to find another way to preserve that option before he leaves office.

Både Birgitta Ohlsson och Ebba Busch Thor bör reflektera över att genom att alltid vända bort blicken och undlåta att göra sin stämma hörd så är dom faktiskt medansvariga till Nakba 2.0. Oavsett hur ofta dom bedyrar att dom visst inte stöder fortsatta illegala bosättningar. Något som Netanyahu-regeringen aldrig får höra ett pip av från dom.

När Nakba 2.0 sen är ett faktum och det palestinska folket, med benägen hjälp av Birgitta Ohlsson och Ebba Busch Thor har förpassats till historiens skräphög och deras barn en gång frågar dom “men varför gjorde ni ingenting, varför ingrep ni inte? Så vet vi redan svaret, “men du ni förstår, vi visste ingenting”. Plus ça change, plus c’est la même chose

One thought on “Nakba 2.0, Ut med Palestinerna, Netenyahu, Folkpartiet och den nya Mellanöstern

Comments are closed.