Politik

USA-valet avgörs av USA:s kristna grupperingar, Katolikerna och den Kristna Högern

Den svenska bilden av dagens USA är som en kopia av det svenska samhället, fast mer spännande och dynamiskt. Vilket inte tar hänsyn till det faktum att USA till skillnad från det sedan länge sekulariserade Sverige är ett djupt kristet samhälle med två tunga kristna grupperingar, den Kristna Högern eller de evangeliska dvs protestantiska, och katolikerna. Båda röstar på republikanerna eftersom dom vill ha ett totalt abortförbud och dessutom är emot HBTQ-rörelsen och kvinnans jämställdhet.

Om man inte ser dessa grupper för vad de är, en fundamental del av dagens och morgondagens USA, så är det omöjligt att förstå årets USA-val.

Men som JASON HOROWITZ skriver i New York Times, Clinton Challenges Trump for a Traditional Republican Bloc, White Catholics

Since the election of Ronald Reagan, white Roman Catholics have flocked to Republican nominees for a raft of reasons, including their stances on social issues like abortion and same-sex marriage.

But this year, something seems different.

“Trump is the exception to the rule,” Carol Robinson, 67, said as she left an afternoon prayer meeting in this Philadelphia suburb with other enthusiastic supporters of Hillary Clinton. “He’s a loose cannon.”

Roman Catholics are the country’s second-largest religious group after evangelical Protestants, and they are as diverse as the country itself, with young liberals, cultural conservatives and, increasingly, Democratic-leaning Hispanics.

Det är USA:s katoliker som kan komma att ge Hillary Clinton en svepande seger i årets presidentval i USA. Något som alltså visar upp skillnaderna mellan det amerikanska och svenska samhället.

Pressklipp: DN,SvD