Politik

Calexit, ett självständigt Kalifornien skulle bli världens sjunde största nation

Ja när jag säger sjunde största nation så menar jag till budgeten.

Medan Rostbältet och den decimerade vita arbetarklassen tar makten i USA så växer också klyftorna mellan det röda och de blåa USA till den grad att precis som på 1860-talet, det bästa för båda parter vore om man separerade och sydstaterna och Mellanvästern blev en nation medan New York och Ya England blev en andra nation och Kalifornien, Oregon och Washington blev en tredje nation..

Dom är i praktiken redan väldigt olika och det gigantiska gapet mellan Sydstats-USA ocd de båda andra USA kommer inte att minska så länge man kan se in i framtiden. Snarare tvärt emot.

Det röda USA kan bäst jämföras med dagens Iran eller de gamla Boerstaterna i Sydafrika. Glöhett religiösa på ett sätt som utomstående inte kan förstå. Medan de båda andra USA alltmer liknar Kanada och EU. När president Obama tillfrågades om han inte höll med om att USA är guds förlovade land på jorden och på alla sätt bättre än alla andra länder så svarade han litet försiktigt att människor i andra länder kanske tyckte samma sak om sina egna länder. Ett uttalande som möttes av en veritabel eldstorm av kritik.

Motsättningarna mellan det röda och blåa USA kommer säkert att färga USA och världen under de närmaste århundraden. Det värsta är inte skillnaderna utan det glödande hat och den totala frånvaron av kontaktytor som finns mellan de olika delarna av USA:

3 thoughts on “Calexit, ett självständigt Kalifornien skulle bli världens sjunde största nation

 1. Johnny

  Att de tre delstaterna vid Stillahavet skulle tillåtas lämna USA som då förlorar kontakten med havet i väster, tror jag vi kan glömma helt. Det har Gustav II Adolf lärt oss Göteborgare för länge sedan.

  Kanske Kalifornien eller del av Kalifornien kan lämna USA, men är det inte mycket bättre och enklare att flytta ut alla “Liberal Trash” människor som hatar demokrati och vita människor till Mexiko?

 2. Thomas Ruuth

  Jaa du…, worst case…, har ju nu gått några dagar sen skrällen, har tänkt på detta: är det inte lika bra eller bättre att USA går in i historien och ersätts av tre eller fyra statsbildningar, en i nordöstra delen med New York, sen västkusten med Kalifornien, Oregon, Washington, sydstaterna får starta eget igen och resten får bli en konservativ nostalgisk innankontinent/stat med Texas som ledstjärna. Detta är bara ett förslag för att bekräfta som det blivit.

  1. Lennart Post author

   Thomas, det finns som jag ser det två möjligheter och säkert fler. I det första alternativet så försvinner Trump efter fyra år och ersätts av en traditionell liberal amerikansk president. I det andra sitter Trump i åtta år och USA vrids alltmer mot höger. I det läget skulle det inte vara omöjligt att läget i New York och Kalifornien med angränsade området blir så ohållbart att man på allvar överväger att lämna det Röda USA. En skilsmässa som skulle skapa två klart liberala nordamerikanska stater som inte längre skulle hämmas av den Kristna Högern och den förbittrade vita arbetarklassen.

Comments are closed.