Politik

President Obamas framtidsvision för USA krossas av Donald Trumps förbittrade vita arbetarklass

Glöm öppningen mot Iran och Kuba, glöm Obamacare, glöm aborträtt och HBTQ-rörelsen, glöm Miljörörelsen. Med släggor i handen kommer Donald Trumps vita arbetare att riva upp, krossa, förstöra allt som ingick i president Obamas vision för ett USA i takt med tiden.

Nu är det abortförbud, hårda tag mot HBTQ-rörelsen, ohämmad tillgång till vapen, krig mot Iran och stopp för öppningen mot Kuba som gäller. Darwin blir bara en suspekt ‘teori” i skuggans av bibelns skapelselära. Atomvapen för Japan och Sydkorea, fritt fram för Putin i Mellanöstern Baltikum och mot Sverige.

Obama-doktrinen begravs i en omärkt grav utan fanfarer eller ens en tillbakablick mot vad som hade kunnat bli om bara inte den alltid lika slarviga Hillary Clinton inte hade schabblat bort presidentvalet och gett republikanerna den helt onödiga chansen att vrida tillbaks klockan till ett mytomspunnet 50-tal där blattarna och kvinnorna inte tog sig ton och där det var den vita mannen som bestämde.

Och det kommer att ta decennier innen an kvinna eller afroamerikan återigen vågar ställa upp i ett presidentval.

9 thoughts on “President Obamas framtidsvision för USA krossas av Donald Trumps förbittrade vita arbetarklass

 1. Johnny

  Demokraterna bör nog tona ner hatet, föraktet och rasismen mot den vita europeiska folkgruppen, The Basket of Deplorables, som faktiskt utgör 64% av befolkningen i USA, om man vill vinna val.

  Demokraternas identitetspolitik börjar förlora sin attraktionskraft särskilt när arbetslöshet, kriminalitet och dåliga bostadsområden blir allt akutare. Att inkludera alla medborgare som Amerikaner med lika rättigheter och skyldigheter är en bättre väg till harmoni.

  Obama lämnar i alla fall efter sig en fördubblad statsskuld på 20 biljoner dollar som Trump nu tvingas hantera. Om man nu får skriva något på den här bloggen utan att deskrimineras för att man är vit och heterosexuell man som tillhör en global minoritet.

 2. Christer W

  Samtidigt kan det vara den stund som kommer tvinga us in till grundläggande förändring av sitt statsskick pga motstånd och opposition. Trump kan vara den katalysator som sätter igång processer som han och den kristna höger inte vill ha.

  1. San

   Menar du att Trump kommer att försöka klamra sig kvar vid makten längre än tillåtet? Jag uppfattar det mesta som möjligt nu, tror säkert att han skulle kunna försöka. Men än så länge litar jag på HD.

   1. Lennart Post author

    San, jag är inte säker på om frågan är riktad till mig, men nej jag tror inte ett ögonblick att Trump skulle försöka sitta kvar i tre mandatperioder. Det skulle, som du påpekar, strida mot den amerikanska författningen. Men däremot skulle han säkert kunna få sin son eller fru att ställa upp.

    1. Christer W

     Trump är ju inte okontroversiell och hans agerande ifrågasätts understundom. Under sådana förutsättningar kan ett enda felaktigt beslut från honom starta processer som varken han, parlamenten och HD inte har kontroll över.
     Ett felaktiga beslutet behöver inte vara i sig så märkligt men det kan vara ett för mycket.
     Dessutom bör man nog beakta var befolknings- och de ekonomiska centrarna ligger och vilka krafter som rör sig där.

    2. San

     Jag tror inte Trump har någon annan agenda än att berika sig själv. Han kommer att försöka norpa åt sig vad han kan och sen komma undan med det.

     1. Lennart Post author

      San, det tror jag är uppenbart. Och vi får inte glömma att han har visat sig själv att han är bättre och smartare än alla andra politiker och experter. Det var så det var med Hitler. Alla politiska och militärexperter sa att han inte kunde ockupera Österrike och Tjeckoslovakien, och absolut inte anfalla Polen, Norge, Danmark, Frankrike, Belgien, Holland eller Luxemburg. Han trotsa dom och vann varenda gång. Till slut slutade han att lyssna på experterna och gjorde precis vad han ville. Med känt resultat.

      Jag fruktar att vi kommer att se precis samma sak med Trump.

 3. Peter Andersson

  Lennart: Du har missat att aborträttsfrågan redan är avgjord och att kvinnorna VANN! USA behöver möjligen “go through the motions” som ni säger over there, sina egna alltså. Jag tänker på det som hände i Polen för några månader sedan, det mest katolska landet i världen efter Italien, efter att det senaste valet där givit abortmotståndarna en klar parlamentarisk majoritet som de utnyttjade till att driva igenom ett abortförbud av värsta sort. Förbud mot abort t.o.m efter våldtäkt och incest. Det var steg 1. Sedan kom steg 2. Vad som hände var helt enkelt att miljoner polska kvinnor lade ned arbetet och gick ut på gatorna för att protestera. Landet lamslogs. Det offenliga lamslogs. Den privata sektorn lamslogs. Allt stod stilla. Landets ekonomi blödde. Så vad hände i steg 3. Parlamentet samlades igen och rev upp lagen. Detta efter bara några dagar. En liknande sak hände i Sverige för två år sedan när den kristna majoriteten i Landstinget i Kronoberg fick med sig de övriga borgerliga partierna på samvetsfrihet inom vården i det egna länet, d.v.s att offentliganställda kristna sjuksköterskor skulle kunna vägra att medverka till aborter. Kvinnor runt om i Sverige gick i taket. Protestlistor skrevs. Gammelmedia skrev. Annan personal hotade att säga upp sig. Beslutet revs upp. Samma sak kommer givetvis att hända i USA om en ny HD-majoritet gör något så korkat som att införa abortförbud. Antalet kvinnor som är för fri abort är tillräckligt högt för att lamslå USA:s ekonomi om de går kvinns ur huset för att protestera. På sätt och vis vore det nästan bra om dessa “going through the motions” verkligen sker, för sedan är frågan avgjord för all framtid. Det finns en gräns för hur många protesterande ett land kan utmåla som brottslingar, och kön har betydelse här, om säg tio miljoner kvinnor åker till Washington för att protestera mot ett nyinfört abortförbud så går det inte att behålla en sådan lag.

  1. Lennart Post author

   Peter, jo jag är medveten om vad som har hänt i abortfrågan i Sverige. Men i USA har aborträtten successivt begränsats och kommer med all sannolikhet att upphöra inom de närmaste fyra åren. Skillnaden mot Sverige är att i USA så är abortförbud huvudfrågan för den Kristna Högern och det är något som dom driver med en manisk målmedvetenhet. Den har redan inskränkts i alla republikanska delstater och den trenden kommer nu att accelerera.

Comments are closed.