Politik

Skjutvapen överallt i Donald Trumps USA

En orsak till att Hillary Clinton förlorade presidentvalet var hennes dumdristiga utspel mot vapenlobbyn, ett utspel som fick oräkneliga vapengalningar att gå man ut huse för att rösta på Trump.

Men det är bara början, för nu stundar gyllene tider för vapen och masskjutningar i USA med vapenlobbyn i en gyllene sits med republikaner i majoritet under de kommande fyra åren om inte längre.

Skjutvapen på skolor, universitet, på gator och torg. Donald Trumps revolution är också vapengalningarnas revolution.

7 thoughts on “Skjutvapen överallt i Donald Trumps USA

 1. Christer W

  För övrigt, undra hur framtiden kommer beskriva us inkompetenta valsystem. I vart fall så är det i dag korrupt, infantil och odemokratiskt.

  1. Lennart Post author

   Christer, det amerikanska valsystemet är kanske inte inkompetent så mycket som riggat. USA har varken majoritetsval eller allmän rösträtt. Det senare eftersom stora mängder med nuvarande och tidigare kåkfarare har fråntagits rösträtten.

   På samma sätt så har de allt mer drakoniska ID-lagarna i de republikanska delstaterna också gjort det allt svårare för afroamerikaner och andra minoriteter att rösta. Till det kommer att antalet röstlokaler i minoritetsområden steg för steg minskas.

   Det är fullt möjligt att utvecklingen kommer att fortsätta så att nästa presidentval om fyra år kan komma att se ännu större inskränkningar på rösträtten.

   Med tanke på att omkring hälften av alla röstberättigade inte röstar så är steget till en skendemokrati inte alls så stort som man kanske skulle tro.

   1. roger

    Alltså, angående de “drakoniska ID-lagarna”, jag tycker det är rimligt att ha en legitimation när man röstar.
    Skiljer sig USA så mycket från Sverige på den punkten?

     1. roger

      Kan du inte förklara vad som skiljer rent praktiskt?

      Vad jag hittar på din länk så är det att man nu i vissa delstater behöver ett riktigt ID (sex delstater vill att det har foto, oooh, drakoniskt 🙂 ).
      Tidigare verkar det ha räckt med en telefonräkning typ, vilket verkar otroligt omodernt och rättsosäkert.

      Jag ser bananrepublikröstning som rör sig i rätt riktning, att man kan intyga sin identitet på ett rättssäkert sätt känns oerhört viktigt i en demokrati, vad har jag missat?

      (Sssschh…. Inside information, Putins gubbar har koll på vilka som inte röstade i USAs swingstates och just nu gör de falska telefonräkningar med deras namn och värvar ryssar för att flyga över och rösta i nästa val.)

     2. Lennart Post author

      roger, du har missat att USA inte har en självständig nationell valberedning vars jobb det är att uppmuntra medborgarna att delta i allmänna val. Valen sköts istället av det parti som har majoritet i varje delstat. Och dom kan t.ex. minska antalet vallokaler i motståndarens områden, dom kan begränsa poströstningen, dom kan förhindra att studenter från andra delstater får rösta i deras stat. Och dom gör det omöjligt för fattiga väljare att identifiera sig som man alltid har gjort, som med en elräkning. Det har fungerat hur lätt som helst eftersom alla känner alla.

      Lägg därtill Jerrymandering och utfrysningen av ett par miljoner människor som har suttit i fängelse så har du ett valsystem som inte har mycket med demokrati att göra. USA har varken majoritetsval eller allmän rösträtt.

      Tillsammans så ställs nu flera miljoner amerikanska väljare utanför valprocessen och

 2. Christer W

  Om hon förlorade valet, det börjar bli tveksamt. I 3 delstater tycks det ha förekommit valfusk och om så inte hade skett hade inte trump blivit vald.
  Det vore en jäkla näsbränna för herrn som har hojta om demokratiskt valfusk hela valkampanjen bevisas ha vunnit själv genom valfusk.
  Man jan ju undra om detta är sista spiken i trumps kista.

Comments are closed.