Politik

Havana, en generationsfråga, unga kubaner bryr sig inte om Castros död

Att dagens unga kubaner inte bryr sig om den 90-årige Fidel Castros död är väl inte speciellt svårt att förstå. Hur karismatisk han må ha varit så har han för säkert 20-30 år sen passerat sitt bäst-före datum. Varje generation måste få leva sina egna liv och inte tvingas hylla personer som inte har någon relevans för dom själva. Så är det i alla länder, även på Kuba. Så medan svenska och amerikanska tidningar har braskande rubriker om diktatorns död så sägs unga kubaner reagera med en axelryckning.

För dom är Castro är inte relevant helt enkelt. Vilket inte är något politiskt ställningstagande. Bara ett faktum.

2 thoughts on “Havana, en generationsfråga, unga kubaner bryr sig inte om Castros död

 1. Chhrister W

  Realiteten är att de flesta unga som inte har upplevt en politiker under dennes aktiva tid ger blanka attan i om och när han/hon dör. Snarare är de de som inser att hög ålder tar sin tribut, alla andra äldre mer och jämnåriga med den avlidne inser att de kanske står på tur nästa gång vare sig de vill det eller inte.

  1. Lennart Post author

   Christer, jo det är givetvis riktigt, och det är intressant att se att många tidningar valde att visa bilder på den unge Castro istället för hur han såg ut alldeles innan han dog. Det var liknande med Thorbjörn Fälldin, för att bara ta ett exempel, som ju inte heller åldrades väl.

   Man undrar hur Olof Palme hade sett ut idag. En politiker från den tiden som däremot har åldrats väl är Pierre Schori.

Comments are closed.