Politik

USA: kan demokraterna komma tillbaks genom att vinna guvernörsvalen 2018?

2010 blev katastrofåret för demokraterna när dom förlorade guvernör efter guvernör mot tepåse-revolutionen som var lade grunden till Trump-rörelsen. Idag ligger det demokratiska partiet i spillror, svagare än på flera decennier. Om partiet ska kunna komma igen så måste man börja vinna på gräsrotsnivå och ta tillbaks de delstater som tepåsarna vann åt republikanerna.

Greg Sargent skriver i Washington Post: Can the Democratic Party rise again? Yes — and here’s the first big thing to watch.

Of course, the current state of affairs is dire indeed. Not only has the Democratic Party been shut out of Washington, where the GOP controls both the White House and Congress, but the carnage is widespread on the state level, too: Next year, Republicans will control more than 30 governors’ mansions nationwide, and have total control (meaning GOP governors and GOP control of both state legislative chambers) in some 25 states. By contrast, Democrats will have total control in all of five states. The 2018 Senate map looks grim for any prospects of a Dem takeover, and the House is all but certain to remain out of reach in 2018 as well.

Of these races, those that will feature Republicans defending GOP-held seats (depicted in red and pink) will vastly outnumber those that will feature Democrats defending Dem-held seats (depicted in blue). The vast majority of these races take place in 2018 (only two, Virginia and New Jersey, take place next year), so we’re really talking about the 2018 map here. It has big transformative potential for Democrats, since many of the states in which Republicans are defending seats are ones Barack Obama (and to a lesser extent Hillary Clinton) won.

Demokraterna måste också bli ett revolutionärt parti liksom republikanerna. Och man måste börja vinna över de vita i rostbältet. Vilket betyder att man måste ge upp kampen mot vapenvåldet och kanske också aborträtten. Det går inte för demokraterna att komma tillbaks så länge som dom gör sig till måltavlor för vapenlobbyn och den vita Kristna Högern. Dom är för starka helt enkelt. Och demokraterna kan inte längre leva på hoppet om att de vita i USA håller på att hamna i minoritet. Det hoppet har visat sig vara falskt. För precis som i Sydafrika så ritar de vita bara om valgränserna genom jerrymandering för att placera latinos och afroamerikanerna i permanent minoritet.

Så guvernörsvalen om två är är demokraternas chans att komma tillbaks. Om de kan hitta karismatiska ledare som inte är rädd för att ställa upp mot republikanerna.